A szív mindig hazatalál

2022.05.02. 12:00

Új könyv jelent meg Simon lstván életéről, költészetéről

Jelentős érdeklődés mellett mutatták be pénteken A szív mindig hazatalál című könyvet, amely Simon István Kossuth-díjas költő életét, költészetét tárja az olvasó elé.

Szijártó János

Németh István Péter tapolcai költő (középen) A szív mindig hazatalál című könyv bemutatóján Bazsiban, mellette Kende Kata és Gyurácz Ferenc

Forrás: Szijártó János

Ebből az alkalomból megtelt a faluház Bazsiban, Simon István szülőfalujában, ahol a szerző, Németh István Péter tapolcai költő, irodalomtörténész mesélt az előzményekről, a kapcsolódási pontokról, a bibliográfia jelentőségéről. Beszélgetőpartnere Kende Kata író, szerkesztő volt, illetve meghívott vendégként a szombathelyi kiadó, Gyurácz Ferenc is részt vett az eseményen. Amint elhangzott, a kötet egy része azokból a felolvasásokból állt össze, amelyeket Németh István Péter a Bazsiban tartott megemlékezéseken mutatott be évről évre Simon István szülőházánál. Őt családi és ismerősi szálak fűzik a mára gyakorlatilag elfeledett Simon személyéhez, emlékéhez, akit szülei költőbarátjának nevezett. Gyurácz Ferenc úgy fogalmazott, hogy Németh István Péter otthon van a Balaton környéki „kultúrtájban” és a magyar kultúra világában egyaránt. Az ELTE bölcsészkarán végzett tapolcai tanár, könyvtáros versekkel, műfordítással, tanulmányokkal és lírai fogantatású prózával jelentős életművet alkotott, amelynek fontos része a most kiadott és bemutatott kötet. 
Németh István Péter úgy fogalmazott, hogy a Keszthely–Sümeg–Tapolca háromszögben a költészet könnyen tetten érhető, bármerre is fordulunk. – Eleven a múlt, s én ennek jegyében szerettem volna egy személyességében rendhagyó könyvet írni, ami irodalomtörténet, Simon István életmű és költészet. Bibliográfia, amely nem teljes, de alapos – mondta. 
Simon István költő, műfordító, esszéíró, szerkesztő 1926. szeptember 16-án paraszti családban született Bazsiban. 1948-tól a Csillag és az Új Hang közölt tőle verseket, majd a Szabad Nép kulturális rovatának munkatársa, 1955–1956-ban az Új Hang főszerkesztője, 1957-től a Kortárs egyik alapítója és rovatvezetője, később főszerkesztője volt. 1963-tól országgyűlési képviselő, 1971-től haláláig a Színház- és Filmművészeti Főiskolán a magyar irodalom tanára, ugyanettől az évtől a Magyar Írók Szövetségének titkára, 1974-től haláláig főtitkárhelyettese. A bemutatott 300 oldalas könyv minden bizonnyal maradandó emlékként, hiánypótló kiadványként vonul be a hazai irodalomba. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában