Kulturwettbewerb 25. alkalommal

2022.05.21. 09:00

Megyei német nemzetiségi iskolák diákjai versenyeztek Városlődön

A Paul Angermann Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola rendezte meg május 20-án, pénteken a német nemzetiségi programmal rendelkező iskolák megyei versenyét. A 25. találkozón a diákok most tánc és ének kategóriákban mérték össze tudásukat. A megye 26 német nemzetiségi iskolájából nyolc képviseltette magát, összesen 338 gyerekkel, akiket 35 tanár, illetve felkészítő kísért el a versenyre.

Molnár Sándor

A városlődi gyermekkórus is versengett a Kulturwettbewerben

Forrás: Molnár Sándor/Napló

A 25. Kulturwettbewerbre Veszprémből a Dózsa és a Botev, valamint Pápáról a Munkácsy iskolából, Zánkáról, Balatoncsicsóról, Úrkútról, Városlődről és Tótvázsonyból, összesen tehát nyolc német nemzetiségi iskolából érkeztek csoportok. A diákok 25 produkciót mutatta be a zsűrinek. Ének és kórus kategóriában  Petheő Balázsné ajkai és füredi kórusvezető, valamint Bauernhuber József, a Bauernhuber Családi Zenekar vezetője, míg tánc kategóriában Petresné Reiter Andrea és Petres Ákos, a Városlődi Pergő-Rozmaring Táncegyüttes oktatói alkották a zsűrit. 

A versenyen kiemelt arany minősítést kapott a Botev Iskola Edelweiß Tánccsoportja, a helyi Waschludter Quintett pedig dicséretes arany elismerésben részesült. Emellett 14 arany, hét ezüst és két bronz minősítést is kiosztott a zsűri.

A kulturális találkozót és versenyt megtekintette Heilig Ferenc is. A Veszprém Megyei Német Önkormányzat elnöke elmondta, úgy látja, hogy a produkciók minősége egyre jobb, és érzi a gyerekek nyelvi fejlődését is. Megjegyezte még, hogy látja azt is, a pedagógusok nagy munkát fektettek a versenyzők felkészítésébe. Elismerését fejezte ki emiatt a részt vevő diákoknak, felkészítőknek, szülőknek és nagyszülőknek, és sok erőt kívánt ahhoz, hogy ezt még sokáig csinálhassák. Heilig Ferenc ugyanakkor sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a 26 megyei német nemzetiségi iskolából csak nyolc képviseltette magát, igaz, ők jelentős létszámmal jöttek el a városlődi rendezvényre.

A szervezők nevében Takács Hajnalka, a Paul Angermann Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy a 16 tagú tantestületük megfeszített munkájának köszönhetően jöhetett létre a 25. Kulturwettbewerb, amelyen a megjelent iskolák egy-egy gyönyörű jubileumi vázát is kaptak ajándékba.

A fellépéseket követően az eredményhirdetésre váró gyerekeket kézműves játszóházzal és sportos ügyességi játékokkal várták a szervezők. Az eredményhirdetésen a fellépők az arany, ezüst, illetve bronz minősítést igazoló oklevél mellett városlődi tányért is kaptak ajándékba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában