Programból nincs hiány

2022.05.02. 20:00

Néptáncolnak, báboznak, fesztivált szerveznek a kiscsőszi hagyományőrzők

Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület gazdag népművészeti programkínálatából válogathattak és válogathatnak tavasszal is a helyiek és távolabbról érkezők.

Laskovics Márió

Nagy érdeklődés kísérte a Kolompos együttes húsvéti koncertjét a Kultúrpajtában Fotó: egyesület

A helyi Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület tánccsoportjaival (Kiscsőszi Ifjúsági-, Rekettye- és Bozót Táncegyüttes) részt vett az erdélyi Kékiringó Néptáncfesztiválon. Az április 21-24-i eseményen kilenc erdélyi és az egyesület három néptánccsoportja adott műsort, valamint volt jelmezes felvonulás és több kirándulás is, tudtuk meg Pintér Zoltántól, az egyesület szakmai igazgatóhelyettesétől, aki beszámolt a közelmúltbeli rendezvényeikről.

Népszerű volt a húsvét hétfői családi délután a faluban. A locsolás után a családok népi mesterségeket próbálhattak ki. A Hagyományok Házának felhívásához csatlakozva a magyar lakta vidékeken kalotaszegi táncot táncoltak a jelentkezők. Nagy érdeklődés kísérte a Kolompos együttes Ma van húsvét napja című koncertjét, valamint az egyesület Hunyor Népfőiskolájához tartozó Hunyorgók Bábcsoport Bulámbuk című előadását, amelyet korábban nagy sikerrel mutattak be a Veszprémi Megyei Bábos Találkozón. A programot húsvéti csocsóbajnokság zárta, ahol a nevezési díj csapatonként tíz piros tojás volt, amelyet egymástól kellett elnyerni.

– Miklósa Erika személyében egy világsztár is látogatást tett a településen. A művész a Duna Televízió Partitúra című műsorának egy epizódját forgatta a faluban. A Novák Péter rendezte műsorban az egyesületen kívül bemutatkozott a Fláre Beás együttes és a Fordulj Kispejlovam Táncegyüttes is – emelte ki Pintér Zoltán.

A Pajta adott otthon Horányi László Végy karjaidba idő című előadói estjének. A Déryné programban szereplő verses-zenés, vetítéssel egybekötött előadás Sinka István verseire épült és méltán aratott nagy sikert. Szombat este Kiss Istvánra, az APTE Táncegyüttes illusztris tagjára emlékeztek májusfaállítással, közös koreográfia tanulásával, gálaesttel és táncházzal.

Pintér Zoltán előrevetítette, Kiscsőszön rendezik meg a Mediawave Fesztivált, benne a nemzetközi Fényírók Fesztiváljával. A közösségi alapokra helyezett esemény népzenei, jazz és újcirkuszi programokkal várja a látogatókat május 4-8. között. A fesztivál a környezettudatosság jegyében a műanyagmentességre, valamint a saját evő- és ivóeszközök használatára hívja fel a figyelmet. Pindroch Csaba estjével folytatódik a Déryné program, ahol a művész Sebestyén Elemér Segítség, megnősültem című egyszemélyes komédiáját adja elő Radnai Márk rendezésében. Tovább folytatódik a Fláre Beás együttes kulturális missziója is. Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület és a Hunyor Népfőiskola a Kulturális közösségfejlesztési program a cigány kultúra segítségével című nyertes pályázatának égisze alatt a csapat a cigány kultúrával ismerteti meg az érdeklődőket. Az interaktív foglalkozásokon a résztvevők megismerkedhetnek a hagyományos cigány zenében használt hangszerekkel, mint a kanál, a kanna vagy a gitár, és ki is próbálhatják azokat. A saját szervezésű programok mellett az egyesület részt vesz a Hagyományok Háza hálózati találkozóján, valamint Budapesten a Nemzeti Művelődési Intézet Stratégiai konferenciáján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában