Ötvenéves jubileumi koncert a zeneiskolától

2022.05.21. 13:49

Színvonalas ünnepi hangversennyel ünnepelték a Járdányi Pál Zeneiskola megalakulásának ötvenedik évfordulóját

Színvonalas ünnepi hangversennyel ünnepelték a Járdányi Pál Zeneiskola megalakulásának ötvenedik évfordulóját pénteken a Csermák József Rendezvénycsarnokban. Az intézmény 1971 szeptemberében kezdte meg működését a városban, a tavaly esedékes jubileumi koncertet a vírushelyzet miatt nem tudták megrendezni.

Szijártó János

Fotó: Szijártó János/ Napló

A csarnokban megjelent szép számú hallgatóságot Dobó Zoltán polgármester köszöntötte, majd Navracsics Tibor, a térség országgyűlési képviselője szólt a közönséghez. A miniszterjelölt tapolcai diákként, a zeneiskola növendékeként klarinéton tanult az intézmény első éveiben, így személyes élményeit is beleszőtte beszédébe. Hangsúlyozta, hogy a zeneiskola megalapítása - amelyhez édesapja, mint akkori gimnáziumi igazgató nagyban hozzájárult - a város akaratát tükrözte, az elmúlt ötven éve pedig azt bizonyítja, hogy a művészet, a zene mennyire fontos az itt élők számára. A beszédek után Péni Béla, a Járdányi Pál Zeneiskola igazgatója lépett a színpadra, aki köszönetet mondott mindazoknak, akik a tapolcai zeneoktatás ötven évvel ezelőtti elindításában, majd napjainkig történő működtetésében részt vállaltak. A városban az 1970/71-es tanévben a keszthelyi zeneiskola kihelyezett tagozataként indult meg az alsó fokú zeneoktatás. A következő tanévben viszont akkora igény mutatkozott, hogy szükségessé vált egy önálló zeneiskola létesítése. A Borsányi Gábor vezetésével induló új intézménynek a Batsányi János Gimnázium adott otthont. Az első években nyolc zenetanár tanította az iskola száztizenhét növendékét zongorán, fafúvós, rézfúvós és vonós hangszereken. A zeneiskola alapító tanárai Borsányi Gábor, Csonka Gyuláné, Dolinka Erzsébet, László Árpád, Martos Katalin, Puskás Lajos, Reindl Gabriella, Tóth Gyöngyvér voltak.


1983-ban Péni Béla vezetésével megalakult a zeneiskola fúvószenekara, amely a kezdeti nehézségeket leküzdve, sok munkával nagyszerű eredményeket ért el azóta, most, pénteken este is vastapssal jutalmazta őket a közönség. 1984. őszén Kendeh Gusztávot bízták meg az intézmény vezetésével, aki fő céljaként az iskola önálló épületbe költözését jelölte meg. Ezt a törekvést siker koronázta, 1988-ban költözhetett a zeneiskola a gimnáziumból a mostani épületbe. Akkor vették fel Járdányi Pál, a fiatalon elhunyt zeneszerző, népzenekutató és zenepedagógus nevét, aki sokat tett a Kodály Zoltán által kitűzött célok megvalósításáért. 2003-ban Román Iván vezetésével alakult meg az iskola vonószenekara, akik pénteken este is megvillantották tudásukat a hallgatóság örömére. 2006-ban lett Péni Béla az intézmény igazgatója, ma is ő vezeti az intézményt, ahol időközben az ütőoktatás is magas szintet ért el Tóth Péter irányításával. Erről a közönség személyesen győződhetett meg a tanárok által bemutatott virtuóz produkciók láttán. Ötvenéves jubileumhoz méltó, színvonalas, élvezetes hangverseny volt, ahol Péni Béla munkásságát a vastapson túl szakmai díjjal is elismerték. Az igazgató, s egyben karnagy, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége által adományozott Magyar Művészetoktatásért kitüntetést vehette át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában