Messzíteni a bajt Máriával

2022.05.23. 08:00

Petrás Mária "Példaként a világ elé tárni" című kiállítása nyílt meg

Abban a világban, amelyben született, tudták, mi a rendje a dolgoknak, mert a nap, a hold, a csillagok, az időjárás és mélységek hitük útba igazította az embereket – vallja Petrás Mária népdalénekes, keramikus.

Rimányi Zita

Fotó: Rimányi Zita / Napló

Úgy véli, névtelen szentek között nőtt fel, akik a sereg gyermekükkel körülvéve tudtak énekelni, fonni, szőni, gyönyörűen hímezni, azaz varázslatossá tenni a nehéz mindennapokat. Böjttel, imádsággal, Mária erejével elmesszítették a testi-lelki bajokat. "Példaként a világ elé tárni" című kiállításával a művész az ő képüket szeretné felidézni munkáin, amelyek központjában sokszor a nőiség, az anyaság jelenik meg. 
Petrás Mária úgy véli, kápolnaszerűen sikerült berendezni művei révén a kiállítótermet a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházban, ahol így az emelkedettséget könnyebb megélni, amit csak tovább fokozott az ősi csángóföldi, úgynevezett sziszegős, "s" hang nélküli nyelvjárásban előadott régi énekes imával. A megnyitón Dékány Árpád Sixtus ciszterci atya hangsúlyozta: az énekléskor nem elég, hogy "én énekeljek", egész személyiségünkkel kell ezt tenni, akkor más lesz hallgatni is: formálja az előadót, megérinti a vele lévőt, emberibbé teszi a kapcsolatokat. 
– A művész általában kapocs a szakralitás és a valóság között, ezért rokon lélek a pappal. Hasonló a küldetésünk, de a keramikusé még "paposabb", mert még emberibben, plasztikusabban fejezi ki, jeleníti meg az Istentől való gazdagságot. Petrás Mária alkotásai vonzzák a tekintetet, nemcsak a vizualitás, a látottak révén, hanem főleg lelkiségükkel. Például Mária-ábrázolásai. Talán azért is, mert alakja a neve miatt is közel áll hozzá. Mária befogadta Istent és továbbadta, misztikus dimenzióban, máig hálásak lehetünk ezért. Azt az üzenetet közvetíti, hogy hasonlóképp mi is megfogalmazhatjuk érzelmeinket alkotásainkban, a teremtett világban felfedezhetjük alkotottságunk és rájöhetünk, hogy mindannyian tudunk alkotni. A művészet erre mutat rá – mondta el a szerzetes a tárlat megnyitóján, amely június 17-ig tekinthető meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában