Együttműködő kistelepülések

2022.05.04. 21:00

Programot indítottak a helyi értékek feltárására és közkinccsé tételére

Kilenc megyei települést érintő program indult a helyi értékek megismertetésére, bemutatására a napokban.

Marton Attila

Mihalcsik Márta ismertette a programot (jobbra), mellette Baloghné Uracs Marianna és Hoffner Tibor

Forrás: Penovác Károly/Napló

Hoffner Tibor, a Közép-dunántúli Szövetség az Ifjúságért (Köszi) projektkoordinátora köszöntőjében elmondta, az Értékköreink elnevezésű programban stratégiai partnerként működnek együtt a Nemzeti Művelődési Intézettel. A program célja a részt vevő települések értékeinek feltárása, bemutatása. A program az EKF finanszírozásában valósul meg, szakmai vezetője Mihalcsik Márta, a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) Veszprém Megyei Igazgatóságának módszertani referense. 
Baloghné Uracs Marianna, a Nemzeti Művelődési Intézet megyei igazgatója arról beszélt, a járvány két éve alatt a közművelődés feladatai is az online térbe kényszerültek. Hozzátette, a program hozzájárul ahhoz, hogy a települések helyi identitását meghatározó értékeket, hagyományokat és szokásokat mások számára is bemutassák. Reményét fejezte ki, hogy a program országosan is mintává válik. 
Mihalcsik Márta elmondta, a programban a Köszi nyert el forrást, a megvalósító partner az NMI. A következő két évben három térség kilenc településén indul fejlesztési folyamat azzal a céllal, hogy különböző témákban térségi együttműködés jöjjön létre. A projekthez Berhida központtal Jásd és Küngös csatlakozott, Bakonynána központi településsel Bakonyoszlop és Olaszfalu működik együtt, míg Nyiráddal Halimba és Zalahaláp szövetkezik. A program részeként többek között települési értéknapokat szerveznek idén, ahol bemutatkozhatnak a helyi művészeti csoportok és alkotók, míg 2023-ban a részt vevő települések képviselőit műhelybeszélgetésekre várják a helyi értékekről. Emellett a központi településeken mutatkozna be a csatlakozó három-három település kiállításokkal, gasztronómiai bemutatókkal, kézműves-foglalkozásokkal, művészeti csoportok fellépésével. 2023 novemberében megyei értékünnepet szerveznek Nyirádon több év szünet után, ahol bemutatják a program eredményeit. A projekt 2023 végén zárul, összköltsége 27 millió forint. 
Márkusné Vörös Hajnalka levéltáros, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. programfejlesztési tanácsadója az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program pályázati lehetőségeiről beszélt a tanácskozás résztvevőinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában