Megemelt támogatás

2022.05.13. 11:30

Tájékoztatás a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projektekről

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program infrastrukturális beruházásairól és a projekt finanszírozásáról esettszó a napokban tartott munkacsoportülésen.

Marton Attila

Fotó: pixabay.com

A munkacsoport összehívását a közelmúltban Gerstmár Ferenc önkormányzati képviselő és Hartmann Ferenc frakcióvezető (mindketten MSZP– LMP–P)kezdeményezték azzal a céllal, hogy az érdeklődők további tájékoztatást kaphassanak a fejlesztésekről és az EKF gazdálkodásáról. Porga Gyula polgármester (Fidesz– KDNP) az ülés elején felidézte, a kormány először 49,5 milliárd forint támogatást ítélt meg a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.- nek, amelyet később további 22 milliárd forint pluszforrással egészített ki a kabinet, így összesen 71,5 milliárd forintból gazdálkodhat a szervezet. Elhangzott, az EKF2023-hoz 116 település csatlakozott a régióból – vagyis az összeg ennyi település között oszlik meg.
Surguta Orsolya, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. gazdasági igazgatója elmondta, infrastrukturális fejlesztésre közel 42 milliárd forintot, programokra csaknem 30 milliárd forintot fordítanak. Hozzátette, a VEB2023 Zrt. tavaly átlagosan 75 munkavállalót foglalkoztatott. 
Lamos Péter, a Veszprém 2030 Műszaki Infrastruktúra Fejlesztő Kft. ügyvezetője elmondta, a VEB2023 Európa Kulturális Fővárosa program infrastrukturális projektjeinek hetven százalékát Veszprémben, harminc százalékát a Bakony-Balaton régióban valósítják meg. A finanszírozást tekintve a veszprémi beruházásokra a 41,85 milliárd forintos keretösszeg 93 százalékát fordítják. Az ügyvezető ismertette azokat a projekteket, amelyek elkezdődtek vagy rövidesen megindulnak. A beruházások sora az olyan grandiózus fejlesztésektől, mint a volt gyermekkórház felújítása számos kisebb, a Bakony-Balaton régió valamelyik települését érintő fejlesztésig terjed. A támogatott fejlesztések között szerepel többek között a Hangvilla felújítása, három veszprémi szálloda kapacitásának bővítése, vagy a veszprémi Hősök kapujának korszerűsítése. A fejlesztési források mintegy kétharmadát kötötték le, a fennmaradó közel 13,5 milliárd forintos összegből például a Csikász Galéria és az Auer-ház felújítására, illetve a várfalsétány megépítésére jut forrás. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában