Zene

2022.06.25. 07:56

Bemutatkoztak a zongora ősei a Csigó Malomban

Tóth-Vajna Zsombor zongoraművész péntek esti koncertjén nem csak barokk muzsikával szórakoztatta közönségét a Csigó Malomban, hanem a hangszerbemutatón megismertette az érdeklődőket a csembalóval és a klavikorddal, a zongora elődjeivel és azok történetével is.

Tóth B. Zsuzsa

A zongoraművész több darabot előadott csembalón is

Forrás: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A Csigó Kult Fest 2022 programsorozata keretében rendezett legutóbbi programra érkezőket Bartunek Katalin, a Csigó malom Kulturális és Művészeti Központ Alapítvány elnöke köszöntötte, majd a művész megszólaltatta a két hangszert. Olyan német szerzők műveit játszotta, amelyek az ifjú Johann Sebastian Bach és Georg Friedrich Händel kottáskönyvében megtalálhatók voltak.

 Mint elmondta, az estre a malomba hozott csembaló 1734-ben-Hannoverben készült hangszer pontos másolata, amelyen nagy valószínűséggel Georg Friedrich Händel is játszott. Csembalón szólaltatta meg Johann Caspar Ferdinand Fischer preludiumát a Zenei virágok című műből, és Ariadne musica gyűjteményből az sz-dúr preludium és fúgát, Kuhnautól a hat bibliai szonátából az Izraeliták reszketése című darabot. Händeltől a Vízizenéből adott elő részletet, valamint Bach c-moll preludiumát adta elő, amelyet eredetileg lantcsemballóra írt a szerző.  

 

Tóth-Vajna Zsombor zongoraművész a klavikordot is megszólaltatta
Forrás: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A klavikord a barokk kor legnépszerűbb és leggyakoribb billentyűs hangszere volt a művész szerint. – De hallani lehet, hogy a zongorával szemben miért maradt alul és miért nem játszanak rajta koncerteken. Amikor lenyomok egy billentyűt, egy kis réz érintő szólaltatja meg a húrt, ezért halk a hangja. Viszont az énekléshez hasonlóan lehet lebegtetni a hangokat, a csembalóval és zongorával ellentétben – mondta a művész és a különleges hangszeren többek között Fischer, Johann Kriegel, Friedrich Wilhelm Zachow, Händel műveiből játszott részleteket.

Az előadó végül Bach c-moll preludiumát mutatta be a két hangszer mellett még zongorán is, majd ráadásként Mozart Adagio-ját játszotta zongorán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában