Kultúra

2022.06.26. 07:03

Előadás Gyulakeszin: Büszkék lehetnek a darabra

A Csigó Malom első ízben adott otthont több személyes színpadi vendégelőadásnak.

Tóth B. Zsuzsa

Némethné Varga Katalin, Grünceiszné Józsa Zsuzsanna, Torma Tamás a darab egyik jelenetében

Forrás: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A Tapolcai Batsányi Színjátszó Kör Molnár Ferenc: Olympia című kamara darabját adta elő a Csigó Kult Fest 2022 programsorozata keretében, a Veszprém-Balaton 2022 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával.

Forrás: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A pódium színpadi előadásra érkezőket Bartunek Katalin, a Csigó malom Kulturális és Művészeti Központ Alapítvány elnöke köszöntötte örömét fejezve ki, hogy tíz év és 125 rendezvény óta végre az első több személyes színházi eseményre kerülhet sor a malomban. A Batsányi Színjátszó Kör vezetője, a darab rendezője, N. Horváth Erzsébet elmondta, hogy már az édesanyja, édesapja, nagybátyja is színjátszó volt az egykori Tapolcai Legényegyletben. N. Horváth Erzsébet eddig közel húsz kötetet jegyez, három saját színdarabja elkészült, már csak bemutatásra vár a negyedik, napjainkban játszódó színdarabja.  Sőt, az ötödik, a -70-es éveket a mával összekötő, zenés-táncos, szabadtérre szánt  műve is hamarosan napvilágot lát.

Most készül a negyedik és az ötödik könyve, továbbá tizenöt előadást rendezett. Ezúttal időutazásra hívta a közönséget 1913-ba, amikor Ferencz József születésnapját ünneplik egy osztrák fürdőhelyen, ahol egy huszárkapitány és egy osztrák hercegnő esik szerelembe egymással.

Szabó Tímea, Némethné Varga Katalin, Tihanyi Zoltán és Grünceiszné Józsa Zsuzsanna a színpadon
Forrás: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A nagy sikerű előadásra elfogadta a meghívást Molnár Ferenc dédunokája, a hagyaték őrzője, Lukin Ágnes rendező, aki a darab végén úgy nyilatkozott, hogy a család nevében is nagy tapsot érdemel a produkció. – Elsősorban a rendezőt dícsérem, nélküle nem születhetett volna meg ez a nagyszerű darab. A legkülönbözőbb szakmákat űzik az amatőr színészek, akik a család és a munka amellett szabad idejükben játszanak. Le a kalappal előttük. Profi a rendezés, pergő, remek karakterekkel, jó szereposztással, szép jelmezekkel. Ez az autentikus környezet még hozzátesz az élményhez, amelynek hírét elviszem a családban. Sok Olympia előadást láttam, hiszen 48 éve vagyok a Magyar Televízióban rendező, sok színházi előadást közvetítettem. Láttam azt az előadást is, amelyben Darvas Lili, Molnár Ferenc harmadik felesége a Madách Színházban a darab egyik főszerepét játszotta. Büszkék lehetnek magukra a Tapolcai Batsányi Színjátszó Kör tagjai, nagyon szép előadást láthatott a közönség – mondta a rendező.  

Az estet követően a Tibor Pince borait kínálták a vendégeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában