Örökségünk őrzői

2022.06.02. 06:50

Emlékkönyvben olvasható a Zirci Országzászló Alapítvány munkájának krónikája

Emlékeztető az emlékezőkre – így is nevezhetjük a Zirci Országzászló Alapítvány második emlékkönyvét, amelyet lapozva megelevenednek a hagyományápoló civil szervezet öt évének eseményei.

Rimányi Zita

Hermann István nyugdíjas könyvtárigazgató méltatta a civil szervezet munkáját

Forrás: Pesthy Márton/Napló

Az alapítvány első emlékkönyve a civil szervezet 2003– 2014 közötti munkáját összegezte, a most megjelent a 2015-től 2020-ig tartó időszakét. Mint egy krónikában jelennek meg benne az oldalakon a rendezvények, az útszéli keresztek, más szobrok, melyeket felújítottak és folyamatosan gondoznak a tagok. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő a könyv eleji ajánló soraiban azt írta: minden benne van, ami magyar, továbbá a hazaszeretetet, az ökumenikus szemléletet és a Széchenyi-kultusz ápolását emelte ki a civil tevékenység méltatásakor.
A kötet csaknem száz irodalmi, történelmi eseményt idéz fel. Ünnepélyes bemutatásán Ottó Péter polgármester arról beszélt, hogy a közösségért folytatott munka elismerést érdemel, és a helyiek városszerte láthatják az alapítványi tagok keze nyomát. Hermann István nyugdíjas könyvtárigazgató kiemelte, hogy a civil szervezet többek között kiállításokat, filmvetítéseket is szervezett, a búzaszentelés hagyományát szintén őrzi. 
Az emlékkönyv kétszáz példányban jelent meg egyelőre, az alapítvány támogatóinak és a partner önkormányzatoknak ajándékoz példányokat, a cél, hogy még jobban, többen megismerjék törekvéseiket. 

A második zirci emlékkönyv kétszáz példányban jelent meg
Forrás: Pesthy Márton/Napló

A kötet bemutatóján egyházak képviselői mondtak áldást a Zirci Országzászló Alapítvány tevékenységére. Bérczi L. Bernát ciszterci apát az áldozatkész lelkületet említette meg, Vecsey Katalin református lelkész a maradandó értékeket, az alkotást, Pápicsné Jakab Johanna Júlia evangélikus lelkész történelmi örökségünk őrzését. 
Egervölgyi Dezső vezette a könyvbemutató programot. A műsor során a bakonyoszlopi énekkar és az olaszfalui kórus énekelt. Bittmann Károly alapítványi elnök azt hangsúlyozta a rendezvény végén: „folytatjuk”. Azaz továbbra is számíthatnak önkéntes munkájukra a városban, valamint a környéken élők. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában