Zenekedvelő diákok

2022.06.09. 14:00

Hangversennyel ünnepelte megalakulása tizedik évfordulóját a várpalotai kórus

Jubileumi hangversennyel ünnepelte megalakulásának 10. évfordulóját a közelmúltban a Pueri Castelli Gyermekkórus. A jeles alkalomra régi tagokkal is kiegészült énekkar színes repertoárjában az egyházi és világi zeneművek mellett népdalfeldolgozások, illetve könnyűzenei darabok is szerepeltek.

Szabó Péter Dániel

Nagy sikerű ünnepi koncertet adott a Thury-várban a Pueri Castelli Gyermekkórus Fotó: Szabó Péter Dániel

Igazi zenei csemege várta azokat, akik ellátogattak a Pueri Castelli Gyermekkórus jubileumi koncertjére a Thury-várba. Tíz évvel ezelőtt, 2012-ben alakult meg ugyanis hivatalosan Várpalota gyermek- és ifjúsági kórusa. Az akkor 15 tagú énekkar a város iskoláinak zenekedvelő diákjaiból verbuválódott össze. 
A hangversenyt megnyitó beszédében Campanari-Talabér Márta polgármester megköszönve Horváthné Csomó Orsolya karnagynak és az énekkar tagjainak az elmúlt évtizedben végzett kitartó, ugyanakkor Várpalota hírnevét is öregbítő munkáját, úgy fogalmazott, bízik abban, hogy a közösen folytatott munka és egymás segítése reményében Várpalota város anyagiakkal is tudja majd támogatni az országos szinten is ritkaságszámba menő városi gyermekkórus magas szintű művészeti tevékenységét.  
– Minden egyesület, kórus elindulásához szükség van valakire, aki ennek a megszállottja. Orsolya nélkül ez a kórus nem jött volna létre és nem létezne már tíz éve – mondta el a város polgármestere. 
Horváthné Csomó Orsolya, a Pueri Castelli vezetője kérdésünkre elmondta, Németh Árpád korábbi polgármester ötlete volt, hogy alapítsanak városi gyermekkórust Palotán. 
– Az ötlet végül évekig elképzelés maradt, ám 2012-ben elérkezettnek láttam az időt arra, hogy megpróbáljunk egy ilyen gyermekkórust összehozni. Jó lehetőség volt, hogy az indulást követően az első fellépésünk a Művészetek Palotájában Várpalota bemutatkozásán lehetett, nagy élményt és lökést adott ez mindenkinek – idézte fel a kezdeti éveket a kórusvezető. 
Az elmúlt évtizedben egyébként az énekkar rengeteg koncertet adott. Számos alkalommal felléptek a Bányász kórus hangversenyein, de énekeltek a Balaton-parttól egészen Szombathelyig, Veszprémben, Székesfehérváron és Budapesten is. Részt vettek különböző fesztiválokon és több fellépésük volt külföldön, köztük Ausztriában, Erdélyben, Szlovákiában és Szlovéniában. A hazai és külföldi fellépések mellett az elmúlt tíz évben számos versenyen is részt vett a kórus, ahol országos szinten kimagasló eredményeket értek el. 
A tizedik évfordulóra a régi tagokkal kiegészült énekkar színes repertoárjában az  egyházi és világi zeneművek mellett népdalfeldolgozások, illetve könnyűzenei darabok is szerepeltek. A színvonalas zenei esten két vendégművész, Kolonits Klára Kossuth-díjas opera-énekesnő és Marosz Ajna, a Virtuózok című televíziós tehetségkutató műsor egyik korábbi győztese is fellépett. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában