Tíz faház, tizenegy kiállító

2022.06.02. 12:00

Ismét megrendezik a Veszprémi Ünnepi Könyvhetet

Idén június 16. és 18. között rendezik meg a Veszprémi Ünnepi Könyvhetet a Kossuth utcán.

Balla Emőke

Porga Gyula, Grászli Bernadett és Kilián László a sajtótájékoztatón

Forrás: Nagy Lajos/Napló

Grászli Bernadett, a programot rendező Művészetek Háza Veszprém igazgatója a Modern Képtár-Vass László Gyűjteményben tartott szerdai sajtótájékoztatón elmondta, a pandémia után újult erővel szervezik meg a könyvhetet, melyet a Nemzeti Kulturális Alap támogat. Porga Gyula polgármester hangsúlyozta, Veszprémben az irodalomnak is kiemelt helye van, jól bizonyította ezt a Holtszezon Irodalmi Fesztivál februárban. A Veszprémi Ünnepi Könyvhetet minden évben úgy szervezik, hogy ne ütközzön az országos eseménnyel, a programon a helyi kortárs alkotókkal, irodalommal találkozhatunk.
Kilián László, a Művészetek Háza szakmai igazgatóhelyettese elmondta, a Veszprémi Ünnepi Könyvhéten tíz faházban tizenegy kiállító - Belvárosi Könyvesbolt, Eötvös Károly Megyei Könyvtár, Kölcsey Könyvesbolt – Kossuth Kiadói Csoport, Líra Könyvesbolt – Veszprém, Művészetek Háza Veszprém – Vár Ucca Műhely, Patmos Records, Szalay Könyvkiadó, a Szaléziánum könyvesboltja, Talentum Kft. – Gabo Kiadó, az MNL Veszprém Megyei Levéltár és a Veszprémi Főegyházmegyei Levéltár – lesz jelen. Huszonkét mini könyvbemutatóval és hat könyvismertetővel készülnek. 
A június 16-i ünnepélyes megnyitón Görög Ibolya nemzetközi protokoll-szaktekintély mond beszédet, majd az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban szervezett Olvasólámpa programon találkozhatnak vele és hallgathatják őt az érdeklődők. 
A másik Olvasólámpa vendége Bereményi Géza író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendező, vele Can Togay beszélget a Papírkutyában június 17-én, pénteken 17 órakor. Kilián László kiemelte még Péntek Imre Elpergő évek című önéletrajzi könyvének bemutatóját, a megyei és a főegyházmegyei levéltárak jelenlétét, valamint a könyvhéthez kapcsolódó rendezvényeket: Sebő József Veszprém az irodalomban című kötetének bemutatóját a Veszprémi Petőfi Színházban, valamint a Könyv és a bélyeg című kiállítás megnyitóját a megyei könyvtárban. 
Szombat délelőtt a gyerekeket várják a Kossuth utcára, Környei Ágota vezető múzeumpedagógus foglalkozást tart számukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában