Kultúra

2022.06.10. 07:00

Könyv, bor, jazz fesztivál Balatonfüreden

A minőségi és értő olvasásról beszélt egyebek mellett Korzenszky Richárd, a Tihanyi Bencés Apátság emeritus perjele Balatonfüreden a könyv-, bor-, dzsesszfesztivál megnyitóján a Vaszary Galériában lévő Szőcs Géza Irodalmi Szalonban tegnap.

Kovács Erika

A Szőcs Géza irodalmi szalonban a könyv-, bor-, dzsesszfesztivál megnyitóján Korzenszky Richárd tartott előadást Fotó: Pesthy Márton/Napló

Hári Lenke füredi alpolgármester köszöntőjében kitért a fesztivál irodalmi vonatkozásaira, ilyen egyebek mellett az író-olvasó találkozó, a szabadtéri olvasószoba és az országos premiert jelentő könyvbemutató. Korzenszky Richárd emeritus perjel utalt a minőségi, értő olvasásra, a betűk, hangok, szavak és mondatok szerepére. Bölcs írásműnek nevezte Szent Benedek reguláját, melyben a szerző javasolta, a negyvennapos böjt alatt mindenki kapjon egy könyvet a könyvtárból, és azt olvassa el elejétől a végéig.
Elhangzott egyebek mellett, az olvasás élményt ad, bővíti a szókincset, erősíti a figyelmet, a koncentrációt. A szépirodalom különösen jótékony, mert fejleszti az ember fantáziáját, képzelőerejét, a koncentrált figyelmet, az elvonatkoztatás képességét, segíti az összefüggések meglátását, hangsúlyozta Korzenszky Richárd. Az olvasott szöveg az emberben elevenedik meg, áll össze egységes képpé. Javítja az érzelmi intelligenciát, az empatikus készségeket, mert nem készen kapjuk a képeket, mint a filmen vagy a számítógépes játékon. 
Szóba került az analfabetizmus is, mely 1957-ben az emberiség 44 százalékát jellemezte, 1978-ban 32,5, a múlt század végére pedig 16 százalékát. Magyarországon a felnőttek 16–33 százaléka nevezhető funkcionális analfabétának, miszerint ők nem tudják értelmezni a mondatokat, összerakni a szavakat. 

Forrás: Pesthy Márton/Napló


A balatonfüredi fesztiválon kitűnő olvasnivalók, kiváló borok és hangulatos dzsesszmuzsika kényezteti a látogatókat. A szervezők rendkívül gazdag programsorozattal lepik meg az érdeklődőket június 9–12. között. A Blaha utcán a muzsikáé lesz a főszerep, ahol a szving találkozik Budapest múlt századi szalonzenéivel, majd gipsy muzsika szól magyar zenei dallamokkal. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában