Vezetés nélkül is látogatható

2022.06.22. 11:00

Különleges éjszaka lesz a tihanyi apátságban

Bencés hétköznapok a 19. században címmel vezeti körbe a tihanyi apátság ikonikus helyszínein az érdeklődőket Katona Csaba történész, Barkó Ágoston plébániai kormányzó, a múzeum igazgatója, a Tihanyi Bencés Iskola tanára és Bakos Dávid építészmérnök a Múzeumok éjszakáján június 24-én, pénteken 20 órakor és 21 óra 30 perctől. Gyülekező: 19 óra 50, illetve 21 óra 20 perckor.

Kovács Erika

Különleges élményben lehet részük azoknak, akik ellátogatnak a Balaton koronájába, a közel ezeresztendős tihanyi bencés apátságba

A Tihanyi Bencés Apátsági Múzeum 20 és 23 óra között vezetés nélkül is látogatható. Eszerint Szentivánéj estéjén, vagyis Keresztelő Szent János születésének ünnepén különleges élményben lehet részük azoknak, akik ellátogatnak a Balaton koronájába, a közel ezeresztendős tihanyi bencés apátságba. A vezetésen bejárják a monostor felújítás alatt lévő helyiségeit: így a barokk folyosókat, az apáti szobát, a társalgót, IV. Károly utolsó magyar király lakosztályát, amely már visszanyerte eredeti szépségét. A felújításon az 1950. évi fehérre meszelés alatt feltárultak a 18. és a 19. század patinás falfestései. 
Katona Csaba történész és Barkó Ágoston atya a séta alatt sok-sok érdekes történeten keresztül mutatják be a tihanyi bencések életét a 19. században, míg Bakos Dávid építészmérnök az apátság 2021-2023 közötti komplex külső-belső felújításának érdekességeiről számol be. 
A szobákban korabeli tárgyakat lehet látni, és bemutatják az apátsági templom régi toronyóráját is. A részletekről honlapjukon lehet tájékozódni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában