Erasmus-pályázat

2022.06.20. 14:00

Lengyel geoparkkal ismerkedtek a tapolcai tanárok

A Széchenyi István Baptista Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium tanárai pályázati támogatással jutottak el a lengyelországi Szent Kereszt-hegység UNESCO Globális Geoparkba.

Tóth B. Zsuzsa

A lengyelországi átcsúszópályára készülődők között két tapolcai tanár látható, a kötélen Mészárosné Hardi Ágnes és vele szemben Lukács Péter

Forrás: iskola

A középiskola öt tanára utazhatott az Erasmus-pályázat keretében a Szent Kereszt-­hegységbe, ahol az üledékes kő­zetek és a kapcsolódó ásványi lelőhelyek sokfélesége minden geológiarajongó számára kínál valamit. A park az UNESCO Globális Geopark hálózat része. A sok millió évnyi földtörténeti múlt mellett az emberi kultúra több mint ötvenezer évre visszanyúló emlékeit is őrzik itt, a helyi szokások, rituálék, kultúra, kézművesmesterségek, hagyományok vagy a gasztronómia mind-mind megjelentek a pályázatban részt vevő magyar tanárok, Mészárosné Hardi Ágnes, Bekéné Bartha Erzsébet, Schmidt Sára, Lukács Péter és Tarsoly Péter lengyelországi képzési hetének programjában. A pedagógusok nem csupán bemutató­helyeket, geohelyszíneket, ok­tatási központokat, botanikus kertet, néprajzi és geológiai múzeumot, tanösvényeket kerestek fel. Gazdag programjukban hagyományőrző csoportok előadásait hallhatták, kőcsiszoló, agyagtárgykészítő és kézműves-foglalkozásokon vettek részt, ehető vadon növő növényekből készült ételeket kóstoltak, történelmi jelentőségű emlékeket látogattak meg, barlangtúrán vettek részt, sőt, kipróbálhatták az ország leghosszabb csúszópályáját is. Kielce városának nevezetességei mellett bejárták a Checiny várat, és jártak a Kamieniec Podolski várban. A képzésben való részvételt a Szent Kereszt-hegység UNESCO Globális Geopark területén található számos önkormányzat és az iskola is támogatta. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában