Kortárs tárlat

2022.06.20. 14:00

Múlt és jelen találkozik a tihanyi apátságban nyílt kiállításon

Ereklye, Haydnkopf címmel Szinyova Gergő, Borsos János, Lőrinc Lilla, Keresztes Zsófia és Keresztesi Botond nemzetközi hírű kortárs magyar képzőművészek alkotásaiból nyitott kiállítást az Esterházy Magyarország Alapítvány (EMA) a Tihanyi Bencés Apátság Múzeumában.

Kovács Erika

Forrás: Pesthy Márton/Napló

- Párbeszéd és a lélek felemelése, így tudunk nyitni a világ felé - fogalmazott Mihályi Jeromos, az apátság perjele, aki méltatta az alapítványt és a művészeket. Azt mondta, keresztény, magyar és európai értékeikkel szólítják meg a hozzájuk érkező embereket, majd beszélt a látogatók előtt oly népszerű barokk templomról, az állandó kiállításról, mely a bencésekről, a magyar történelemről és a kereszténységről szól, valamint a galériáról, mely a párbeszéd helyszíne. Utóbbiban méltatta a most nyíló elgondolkodtató, távlatokat nyújtó kiállítást. 
Ottrubay István, az Esterházy Privatstiftung főigazgatója megnyitójában utalt egyebek mellett az apátság ezeréves és az Esterházy család mintegy 400 éves múltjára, majd felidézte a család történetét, a leszármazottak jelenlegi, hagyományőrző ténykedését. 

A kortárs alkotók az EMA felkérésére készítették műveiket. Így az alapítvány olyan kiállítást támogatott, mely tükrözi elkötelezettségüket a kortárs kultúra támogatása iránt, teret adva a kortárs művészet és tradíció kézfogásának, párbeszédének.

Vikman Pál, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa komoly- és régizenei projektekért felelős menedzsere a magyar egyháztörténet egyik kiemelkedő helyszínének nevezte az apátságot, ahol ezúttal olyan család nyit kiállítást, mely európai tekintetben is sokat tett a kultúráért, a művészetekért. Beszélt mások mellett Esterházy Pálról, Esterházy Péterről és Joseph Haydn osztrák zeneszerzőről, valamint régi korok és a jelen kapcsolatairól. – Sok minden változik, a divat, a trend percekig él, a klasszikus művészetek és az általuk képviselt őszinteség viszont állandó, ezért fontos, hogy utóbbiakat megismerjék a fiatalok. A művészet oázis, hiteles. Ha Isten dicsőségére alkotunk, legyen az világi vagy egyházi, akkor leszünk őszinték, és az örökkévalóságnak szólunk, vélekedett, majd a kiállítás apropóján utalt a múlt és jelen kapcsolatára, mely a VEB 2023 EKF programjaiban is kiemelten fontos. 

A tárlatot méltatta Zsikla Mónika, a Q Contemporary Múzeum főkurátora, a tihanyi kiállítás kurátora. 
Barkó Gábor Ágoston OSB plébániai kormányzó, az apátsági múzeum igazgatója, a Tihanyi Bencés Iskola tanára kiemelte: az 1055-ben alapított apátságot a Balaton koronájának, ékességének, a tó lelki, szellemi irányadójának tekintik. - Közel 1000 esztendős keresztény magyar bencés rendi kulturális örökségünk és hitünk őrzése mellett szívesen folytattunk párbeszédet a modern kultúrával - mondta, hozzátéve, a bencés monostorok mindig a hagyomány, a nyitottság helyszínei. 
A tárlat alkalomhoz illő muzsikáját Kővári Péter orgonaművész, zenei vezető állította össze, melyen Váradi Helga csembalóművész szép előadással ajándékozta meg a jelenlévőket. A kiállítást szeptember 30-ig lehet megtekinteni. 

Idén ünnepeljük Joseph Haydn születésének 290. évfordulóját. Az újító, műfajteremtő zeneszerző aktív korszakának mintegy felében, 1766-tól 1790-ig Eszterházán lakott és alkotott, és pályafutása alatt több Esterházy herceg megbecsülését élvezte. Nincs még egy alkotóművész a zenetörténetben, aki ennyire szorosan és tartósan kötődött volna egy családhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában