Múzeumok éjszakája

2022.06.26. 16:00

Programok délutántól hajnalig a veszprémi Művészetek Házában

Tíz helyszínen összesen 25 programmal várták az érdeklődőket a Múzeumok éjszakáján a veszprémi várban.

Marton Attila

Forrás: Penovác Károly/Napló

A Művészetek Háza Veszprém intézményeiben egy állandó és egy időszaki kiállítás nyílt meg a Múzeumok éjszakáján. A Vass László Gyűjteménynek helyet adó épületben szombattól látogatható a Vass Cipőtár, amely klasszikus lábbeliket és az egyedi cipőkészítés eszközeit mutatja be. A Dubniczay-palotában Négy-szög címmel nyílt tárlaton Kóródi Zsuzsanna és Gáspár György üvegművészek, Halmi-Horváth István és Victor Vasarely képzőművészek alkotásai láthatók. Grászli Bernadett, a Művészetek Háza igazgatója bevezetőjében elmondta, a kiállítás a nonfiguratív, geometrikus absztrakt képzőművészet optikai illúzióról szóló ágát mutatja be. Keserü Katalin művészettörténész megnyitójában a kiállításon látható alkotások kapcsán arról beszélt, a művek nemcsak a befogadó látását bűvölik el, hanem az illúzió révén a néző gondolkodását is mozgásba hozzák. Hozzátette, a formák természetét fejezik ki az alkotások, amelyeknek a geometriai rendszerei és sorozatai a zenei alkotásokhoz is hasonlatosak.

 

Gáspár Györgynél az alkotásokat az építészeti rajzokra emlékeztető vázlatok előzik meg; a különböző festett, geometrikus szerkezeteket, vonalhálókat megjelenítő üveglapok egymásra helyezésével jön létre az illúziókeltés a különleges perspektívával. Halmi-Horváth István op-arthoz kapcsolódó munkáiban a tér illúziója rendkívül gazdag színélmény kíséretében jelenik meg: rácsstruktúra segítségével az átszűrődő fény érzékelhető. Kóródi Zsuzsanna üvegművész alkotásai az üveg optikai tulajdonságaiból fakadó illúzióval foglalkoznak, a látvány a néző mozgásával is folyamatosan változik. A közel 40 üvegszobor, festmény és grafika között az op-art leghíresebb alkotója és az irányzat úttörője, Victory Vasarely több műve is látható. A kiállítás kurátora Dohnál Szonja, a megnyitón közreműködött Ladányiné Cz. Nagy Zsófia énekes-zenész.

Az új kiállítások mellett számos programmal várták az érdeklődőket: a gyerekeknek és az idősebbeknek szóló foglalkozásokat és workshopokat tartottak az intézmény szakemberei, a Fogpiszkálótól a komódig című kiállításon tárlatvezetést tartottak a kurátorok, míg a Dubniczay-palota udvarán például egy vándorfényképész rendezkedett be. Egy 19. századi eljárás segítségével nemcsak portrék készültek papírképre a jelentkezőkről, hanem a fotográfusok a fénykép elkészülésének folyamatát is szemléltették. A rendezvényen műsort adott a Góbi Rita vezette tánctársulat is, míg a Múzeumok éjszakáján megnyílt a régóta zárva tartó múzeumi kávézó az egyik veszprémi fagylaltozó-cukrászda csapata jóvoltából, valamint Zsandár Tamás prosecco kóstolóval készült. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában