Német Nemzetiségi Nap

2022.06.19. 20:00

Sváb nóták, táncok, más értékek Zircen

Az óvodások és az iskolások műsorának nagy sikere volt a Zirci Német Nemzetiségi Napon, akárcsak a színészek fellépésének. Olyan zenekar is koncertet adott, amely ötvözi a magyar és a sváb számokat, a régi és újabb stílusokat.

Rimányi Zita

Fotó: Rimányi Zita /Napló

– Számos kincset őriznek a magyarországi, a zirci, a környékbeli német nemzetiségűek kulturális tradíciójukból. Ám azt vettem észre, inkább már csak az idősebb korosztály tagjai ápolják ezeket, viszont ők még el tudják mesélni emlékeiket. Kíváncsiak lehetnek azokra több generáció tagjai, csak fel kell hívni rájuk a figyelmüket, rá irányítani a reflektorfényt, eleinktől mit vehetnek át e téren. Megfelelően tálalva a hagyományokat felkelthető az érdeklődésük. 

Hédl Evelin
Forrás: Rimányi Zita/ Napló

A sváb nóták, táncok, más értékek iránt. Kicsit újra felfedezhetjük magunknak ezeket mindannyian – mondta el Hédl Evelin, a Zirci Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, akit tavaly választottak meg erre a posztra. Előtte, 26 éven át édesapja, Hédl József látta el, aki lemondott, már hetven éves. Lánya folytatni szeretné a munkát, kicsit más szemlélettel. Azért is tudja elhivatottan végezni, mert német nemzetiségűek, aszerint, ahogy családfájukat vissza tudták vezetni, Passauból származnak.

Az óvodások játékos, mondókás műsorral készültek a rendezvényre
Forrás: Rimányi Zita / Napló


Az szintén kiderült a rendezvényen, hogy évekkel ezelőtt már tartottak hasonlóakat, de most új hagyományt szeretnének teremteni, ha van igény ilyen programokra. A nemzetiségi önkormányzat elnöke gondolt arra, hogyan teheti vonzóvá a fiataloknak is az eseményt. Az óvodások és az iskolások fellépése miatt eleve több korosztály vett rajta részt, családtagok, rokonok nézték meg őket a Rákóczi téren. Emellett a műsorban, az utcabálon népszerű slágerek hangzottak el, olyan zenekar is műsort adott, amely ötvözi a magyar és a sváb számokat, a régi és újabb stílusokat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában