Taliándörögd és Vigántpetend

2022.07.26. 20:00

A Művészetek Völgye két rejtett ékszerdobozában jártunk

A 31. Művészetek Völgye fesztivál a kora reggeli jógától a késő esti dodzsemdiszkóig mindenféle programmal várja az érdeklődőket. De talán kevesen tudják, hogy Vigántpetend és Taliándörögd különleges színfoltokat és irányzatokat képvisel a fesztivál életében.

Horváth Virág

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Taliándörögdön található A Kert helyszín Oszkó-Jakab Natália fesztiváligazgató szerint is különös kincs a fesztivál életében. Elmondta, A Kert helyszínen a Művészetek Völgye saját válogatását hallgathatjuk mindennap a magyar alternatív zenei palettáról. Így lehet, hogy olyan előadókkal is találkozhatunk, akiket talán eddig nem is ismertünk. Mi is így leltünk rá a Mordái együttesre, akik hétfőn este adtak koncertet. A Mordái a 60-as, 70-es évek kísérletező magyar népzenei vonulatainak repertoárjából (például Muzsikás zenekar, Sebő együttes) táplálkozó folk-rock zenekar. Hangvételében az útonállók sötét szellemiségét idézi meg. A Mordái zenekar első kislemezével hamar kiemelkedő színfoltjává vált a budapesti koncertéletnek. A zenekar indulása óta megfordult több kis és közepes fesztiválon (Kolorádó, Campus fesztivál, Bánkitó fesztivál, UbikEklektik, Fishing On Orfű, Ördögkatlan), és számos klubban is bemutatkoztak. A szakma egyik nagy kedvence 2020 óta, ennek köszönhetően 2021-ben a Hangfoglaló program induló zenekarai közé is beemelte. A Kertben Belauval, az Anima Sound System DJS-szel és BETON.HOFI-val is találkozhatunka fesztivál következő napjaiban.
Kedvenc helyszínünkké avanzsált ugyanakkor a Poket udvar, ami már Vigántpetenden található. A nyugodt zöld udvarban a kézművesek is megférnek, és stílusosan vehetünk verssel vagy költők arcképével díszített pólókat, farmerkabátokat is. Ebben az udvarban bukkantunk rá a Petőfi Kulturális Ügynökség sátrára is, ahol kortárs költőink és íróink hangján hallgathatjuk hangoskönyvként alkotásaikat. Rábökhetünk Vörös Istvánra, Berta Zsoltra vagy Farkas Wellmann Évára is sok más mellett, hogy elmerülhessünk a kultúrában. Természetesen egy Poket automata is funkcionál, de a lényeg mégis a fellépők, és az udvar trendi, kortárs költészeti, fiatalos arculata. Mi sem példázza ezt jobban, mint egy akusztikus Platon Karataev-koncert délután.

A Lev Tolsztoj-karakterről elnevezett Platon Karataev 2016-ban alakult. Platon Karatajev (angolul Platon Karataev) Tolsztoj Háború és béke című regényében mellékszereplő. Fiatalkori kihágása miatt sorozták be katonának; ötvenéves kora táján, Moszkva eleste után került francia fogságba. Értelmes, ügyes kezű, tevékeny ember volt, sugárzott belőle az orosz paraszt életrevalósága, derűs fatalizmusa, életbölcsessége és bajtársias lelkülete. A szmolenszki visszavonulás alkalmával a franciák betegen hurcolták tovább, s mikor már nem bírta a fáradalmakat, lelőtték.
A magyar indie zenekar zenéjével hasonló egyszerű bölcsességet, tiszta lelkű rácsodálkozást hoz a közönségnek, a lét magjában bolyongnak, paradoxonokon keresztül keresik a válaszokat, kérdéseket atomi szinten megfigyelve vagy csillagászati szemszögből szemlélve. A For Her’s (2017) azonnali sikere után a banda fokozatosan eltávolodott akusztikus hangzásától egy szélesebbre. A nehezebb hangszerelésű Atoms (2020) arra összpontosít, hogy a leguniverzálisabb, de a legszemélyesebb szinten beszéljen, és a katarzis az album kulcseleme. Az új lemez, a Partért kiáltó tovább merül a kollektív tudatalattiban.
Az elmúlt négy évben Platon Karataev nemcsak helyi szinten kapott figyelmet, hanem nemzetközileg is elismert, a Művészetek Völgyében a harmadik napon a Kőbánya udvarban adtak nagy koncertet, míg hétfőn a Poket udvarban duó formációban találkozhattunk velük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában