Boban a Bakonyban

2022.07.30. 20:00

Dúdolva hívta vissza a színpadra többször a zirci közönség a világsztárt

Bum-bum-bum-bum – énekelte Boban Marković, Booo-baaan – zúgták a közönség soraiban. A szerb trombitás csak megigazította pólóját, lenézett piros sportcipőjére, és pár mozdulatával nemcsak zenészeit, a zirci koncertjére összegyűlt ezrek lelkét is könnyedén összehangolta. A Bakonyban a balkáni rézfúvós muzsika ősi dallamai mintha hazataláltak volna.

Rimányi Zita

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Kulturális Stelázsi fesztivál fő attrakciójaként adott koncertet a Boban Marković Orkestar Zircen. Rezgő ujjak a magasban – így integetett a hallgatóság –, egyre gyorsabb ütemű cifrát járók a nézőtéren, akadtak, akik kisgyerekükkel a nyakukban táncoltak. Már a színpadi beálláskor olyan hatásuk volt a dallamoknak, hogy a járdán többeknek ritmusra mozdult a lábuk, nem is akármilyenre, a fúvósok gyors ütemet diktáltak, egyszerre többfélét. A zenekar balkáni rézfúvós muzsikájában több tradicionális zenei stílus keveredik, egyedien.

Rab Adrienn és Márki József
Forrás: Rimányi Zita/Napló

– Ezt nem lehetett kihagyni – szögezte le a pár, amelyik Tamásiból érkezett. Kézműveskedéssel foglalkoznak, Rab Adrienn szappant és ékszereket készít, Márki József fafaragó. Azért jelentkeztek a fesztivál árusai közé, mert szerintük, ha Bobanékról van szó, száz kilométer szinte semmi. A feleség, mondhatni, a fúvószenébe nőtt bele, klarinéton játszik, a férfi jó előre kirakta összehajtható székét a színpaddal szemben, középre a fűbe. Nagy rajongói a zenekarnak, korábban esőben, vízben állva, ázva is elvarázsolva hallgatták előadásukat. Miért? A profizmus és a virtuóz hangszertudás mellett, úgy vélik, benne az élet, él az egész, ilyenkor nem tud nyugton maradni a láb, felemelődik a lélek. Csak áhítattal lehet ezt a fajta lüktetést, örömzenét átérezni – állítják. 
Egy zirci pár tagjait, Kovács Helént és Lászlót viszont meglepetésajándékként érte a világsztár érkezése, amikor lesétáltak a város rendezvényterére, miután korábban a fesztivál keretében gyerekeik élvezték a néptáncos, -dalos programokat, és magukban akartak egy kicsit kikapcsolódni.

Szelfivel kezdte és azzal is fejezte be zirci fellépését a szerb trombitavirtuóz: előtte rajongóival fotózkodott, műsora végén, a meghajlásnál zenésztársaival együtt, közös képet készített mobiltelefonján. A műsor elején a Boban Marković Orkestar a Mrak, azaz a Sötétség című legújabb lemezének anyagát mutatta be, s biztosan sokaknak felejthetetlen élményt jelentett, hogy a koncert vége felé a mester a nagyágyúival bombázta a közönséget, a legismertebb számaival, azaz következett a Macskajaj című filmből ismerős Bubamara, az Ederlezi, amit már Rúzsa Magdival is előadott, és a Kalasnyikov. Egy számnál pedig a dúdolt sort a nézők felelgetve visszhangozták a zenekarvezető kérésére, majd azt ismételgetve hívták vissza a színpadra még párszor a csapatot. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában