Hivatalosan is megnyitották

2022.07.22. 20:00

Elkezdődött a 31. Művészetek Völgye Fesztivál

Július 22-én, pénteken elindult a Művészetek Völgye Fesztivál, ahol egészen július 31-ig kétezernél is több programmal várják a fesztiválozókat Kapolcsra, Vigántpetendre és Taliándörögdre.

Horváth Virág

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A koncertek mellett már az első napon színházi bemutatóval, a Mr. és Mrs. premierjével várták a nagyérdeműt, de a 10 nap alatt rengeteg színházi, újcirkuszi, kortárs irodalmi produkció, kézművesvásár, izgalmas beszélgetések, workshopok, kiállítások, bringatúrák, sőt terepfutó verseny is lesz az ország legnagyobb összművészeti fesztiválján.
Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye főszervezője a megnyitón elmondta, a magyar street-art egyik legismertebb művésze, Void is ott lesz a fesztiválon, aki Kapolcs Fő terén, a közönség előtt készíti el A város arca című monumentális alkotását július 23-án. Az elkészült alkotást az Országút magazin és a Művészetek Völgye jótékonysági árverésre bocsátja a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Centruma javára, ahol az összegből kiságyakat szeretnének megújítani. A város arcára a fesztivál végéig lehet majd online licitálni.
- Óriási szervezési energiákat jelent az, hogy Kapolcs élő szövetébe beágyazzuk minden évben ezt a fesztivált, hogy minden zökkenőmentesen haladjon. Minden évben nagy örömmel várjuk ezt a fesztivált, így van ez idén is. Köszönjük azt az érzékenységet a szervezőknek, amivel az itt lakókhoz fordulnak, örülünk, hogy a részesei lehetünk – mondta el Márvány Péter, Kapolcs polgármestere.
Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter elmondta, fél év múlva már „egynapos” lesz a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa, ugyanis éppen január 21-én indítják útjának a programot hivatalosan. – Az elmúlt években a veszprémi fesztiválok mellett a Művészetek Völgyével is kiváló kapcsolat alakult ki, és bízom abban, hogy ez az együttműködés kitart majd 2023-ban is, amikor Európa kulturális fővárosa lehet a régió. Ez a fesztivál nagyon szépen egyesíti magában mindazokat az elemeket, amik a Veszprém-Balaton 2023 EKF programsorozat főbb irányelvei közé is tartoznak. Ide lehet sorolni az önkéntességet, a fenntarthatóságot, ezen túl az a meggyőződésünk is közös, hogy ez egy olyan térség, ahol a kultúrára való igény kiemelkedő, sőt, a kultúra kitörési pont. A kultúra egy olyan motorja lehet a térség fejlődésének, amely reményeink szerint 2023-ig és az után sem áll le – tette hozzá Navracsics Tibor.

Természetesen idén is a Művészetek Völgyébe költözik a Momentán Társulat, irodalommal tölti meg a fesztivált a Kaláka Versudvar, a Poket Zsebkönyvek Udvara és a Petőfi Udvar, különféle művészeti előadásokkal, workshopokkal, beszélgetéssekkel készül a MANK Art Porta, a Diabelli, az Analóg Udvar, a Tarisznya Evangélikus Udvar, a LéleKzet Református Udvar, az Ősök Háza, a LEMangUria vagy éppen a Petendi Pajta. A Művészetek Zöldje helyszínen a látogatók a környezetvédelemről, a környezettudatos életről tanulhatnak. Hobo ezúttal is a Hobo Udvarban mindennap saját előadásokkal és beszélgetésekkel készül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában