Improvizáció dallal, verssel, színházzal - Összehozza az embereket a közös játék öröme a Völgyben

A 31. Művészetek Völgye fesztiválon a koncertek, színházi előadások, cirkusz, képzőművészet és megannyi más program mellett az improvizáció is vastag szeletet kapott a programkínálatban.

Horváth Virág

Forrás: Pesthy Márton / Veszprémi Napló

Egy évtizede még talán az „imprózás” szót lekicsinylően használták sokan, ám mára külön műfajként kell feltűznünk a művészeti ágak sorába. Így lehet, hogy a Művészetek Völgyében lépten-nyomon valamilyen improvizációs programra bukkantunk. Szerdán rögtön hármat is megnéztünk egymás után: Völgyimpró, Versimpró, Momentán.

A Momentán Társulat idén is megnevettet és elgondolkodtat az improvizációs színházzal vegyített előadásokkal és beszélgetésekkel, de szerdán a közönség is kipróbálhatta magát, hiszen a csapat azt vallja, hogy improvizálni mindenki tud. Aki mégsem tudott, azért annak sem kellett elkenődnie, hiszen a többieket figyelni is épp elég szórakoztató volt.

Forrás: Pesthy Márton / Veszprémi Napló

Kettő órakor végre meglestük a VölgyImprót, ami már tavaly is futott, idén pedig a Káli Kunyhó kertjében élvezhettük a Petőfi TV és Rádió programját. A VölgyImpró improvizatív minikoncertek, délutáni jam sessionök, ahova a Blue sPot zenekar naponta más-más vendégzenészeket hív szabad rögtönzésre, legendás bluesok és megzenésített versek feletti összekacsintásra. Itt nincs főpróba, minden nap premier van. 

 

Szerdán a kétszeres Kossuth-díjas magyar zeneszerző, előadóművész, zenész, Gryllus Dániel volt a vendég. Nemcsak énekelt, citerázott és furulyázott, de mesélt is, régi időkről és szép emlékekről, dalok születéséről és a versek szépségéről. A koncerten tapintható volt a tisztelet és a hála, mindannyian gyereknek érezhettük magunkat egy röpke órára, ahol Gryllus Dániel mesélte a délutáni matinét.

Völgyimpró Gryllus Dániellel a Káli Kunyhónál a Művészetek Völgye Fesztivál részeként
Forrás: Pesthy Márton / Veszprémi Napló

A Kaláka udvarban is találkozhattunk impróval, de egy harmadik típusúval, habár Gryllus Dánielnek itt is volt szerepe. Lovasi Andrással és Lackfi Jánossal közösen tartották meg a versimpró előadásukat, ahol a Kispál és a borz és a Kiscsillag frontembere is megvillantotta költői oldalát a közönségnek. Azt már korábban is láthattuk, hogy a Kaláka udvar túl kicsi ahhoz képest, hogy milyen nagy neveket sikerül beültetni oda, így lehet az is, hogy még az utcáról is Lovasi András hangját próbálták elcsípni az érdeklődők, akik kiszorultak az udvarból.

Lovasi András (balra) és Lackfi János a Kaláka versudvarban
Forrás: Pesthy Márton / Veszprémi Napló

Vasárnapig tart még az összeművészeti fesztivál Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden, a Panoráma színpadon a Bagossy Brothers Companyval, a Kertben lemezborító workshoppal, a Petőfi udvarban Pilinszky szellemével és slam poetryvel és az elmaradhatatlan Völgyfutással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában