Megnyugtató a testnek és a léleknek

2022.07.03. 09:00

Jásdon a szappan is bodzaillatban készül

Természetesen bodzaillatú a jásdiak önkormányzati műhelyében kikevert szappan, mert ezt a növényt már régen sokféleképp feldolgozták a helyiek. Most a gyerekek is megismerkedhetnek a nyugtató hatású termék készítésével, élvezik ezeket a foglalkozásokat.

Rimányi Zita

Troják Petra szappankészítő

Fotó: Rimányi Zita / Napló

 


 

Bodzásoknak nevezik a jásdiakat, hagyományosan feldolgozzák többféleképp a bokor- és a gyalogbodzát. Ez a jelképe kiállító és közösségi terüknek, turisztikai információs pontjuknak, a Bodzaháznak is. Troják Petra, a helyi könyvtáros pedig bodzaillatú kézműves szappant készít az önkormányzat műhelyében manapság. Jut belőle a helyieknek például karácsonyra, idősek napjára ajándékba. Korábban az iskola szlovák vendégtanára mutatta meg, hogyan lehet összeállítani, tőle származik az ötlet, hogy gyártsanak Jásdon is, hiszen ő maga otthon szokott szappant főzni. Tőle tanulta meg Petra a folyamatot és megmutatta lapunknak is a könyvtár melletti helyiségben, ahol a helyieknek foglalkozásokat tart, óvodásoknak is, vele együtt maguknak készíthetnek kézmosáshoz, fürdéshez tisztálkodószert.

Az alapanyag tömbben érkezik Jásdra, házilag akár megmaradt darabokat, illóolajat használhatunk. Mivel a jásdi bodzalekvár színe lila, a szörpé zöldessárga, ezek az árnyalatok jelennek meg a jásdi szappanon – magyarázta el Petra, miközben felvágta, kockázta az alapanyagot. Ez a nehéz része a munkának. Az olvasztásnál arra kell vigyázni kell, hogy ne fusson ki és a rámelegítés se jó, mert akkor barnul a szappan. Ügyelni kell az időzítésre és a folyékony anyagba még melegen kell belekeverni az illatot és a színt biztosító összetevőket. Szintén még melegen kell formába önteni. Az öntőforma lehet szilikonból, de magunk szintén levághatjuk ehhez például a műanyagpalack alját.


 

 

Petra szereti a kézműves munkát, szívesen ad tanácsokat a szappanfőzéshez. Kérdés nélkül is sorolta tanácsait, melyek szerint a hamar megdermedő szappanokat óvatosan veszi ki a formákból, azoknak utána még száradniuk kell. Gyakorlatból tudja, nyáron gyakran kell szellőztetnie a helyiséget, hogy az illóolaj ne csapódjon ki a csaknem kész termékekből. Nem ördöngösség az egész, de időigényes tevékenység – állítja tapasztalatai alapján, ugyanis külön-külön adagokban kell melegítenie és a formákba öntenie a szappant. Viszont így tudja, mi van azokban, amik kikerülnek a kezei közül. A színeiket rétegezheti, vagy keveset tetejükre rakva létrejöhet a márványos hatású, úgynevezett húzott mintázat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában