Elstartolt a fesztivál

2022.07.01. 20:00

Kiállításmegnyitóval vette kezdetét a REND Pápán

A Miatyánk a kortárs magyar művészetben című kiállítás megnyitójával kezdődött a Református Egyházi Napok - Dunántúl (REND) fesztivál péntek délután.

Polgár Bettina

Forrás: Polgár Bettina/Napló

A tárlat megnyitóján Köntös László, a Pápai Református Gyűjtemények igazgatója, a Dunántúli Református Egyházkerület főjegyzője, Lőrinc Zoltán egyetemi tanár, művészettörténész, valamint Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke köszöntötte a megjelenteket a Pannonia Reformata Múzeumban.  

Köntös László kiemelte, nagyon örülnek a tárlat létrejöttének, és úgy gondolják, ez a kiállítás méltó ahhoz a magasztos gondolathoz és eszmeiséghez, amelyet a REND is képvisel.  

Forrás: Polgár Bettina/Napló

Lőrincz Zoltán úgy fogalmazott, a vallásos festészetnek megvannak a maga toposzai, ikonográfiai elemei, ilyen többek között a születés, a keresztre feszítés, a feltámadás. – Az adott téma egy absztrakció eredményeképpen megjelenik az emberi agyban, egy impresszió révén jön létre a képmás. Ezt a képmást kivetítjük a műalkotásban, ami tehát egy bonyolult pszichológiai folyamat eredménye – magyarázta Lőrincz Zoltán. Geothétől idézve hozzátette: „Az ember azt látja a világból, amit a szívében hordoz.” 

Steinbach József a Miatyánk teológiai jelentéséről és jelentőségéről beszélt. – A Miatyánk kezdő megszólítása és a záró dicsőítés között hat kérést tartalmaz ez az imádság: a szentség, az ország, az akarat, a kenyér, az elengedés, a szabadítás nagy isteni és emberi témáit megfogalmazva. Három kérés az Istenre, három kérés az emberre vonatkozik. Nem azt jelenti, hogy csak ezt az imádságot imádkozhatjuk, de ezen krisztusi szempontok figyelembevételével mondhatunk Istennek kedves imádságot – jegyezte meg. 

Forrás: Polgár Bettina/Napló

A REND három napon át, péntektől vasárnapig változatos programokkal várja az érdeklődőket Pápa belvárosában. A rendezvénysorozat nyitóünnepségét szombaton 10 órakor tartják a Március 15. téren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában