Múzeum

2022.07.11. 16:00

Kutatások ismertetésével ünnepelték Reguly Antal születésnapi évfordulóját

Reguly203 címmel Reguly Antal néprajzkutató, utazó születésnapja, születésének 203. évfordulója alkalmából szervezett programokat a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház. Az esemény fókuszában Schmidt Éva állt, aki végrendeletében húsz évre zárolta hagyatékát, melynek feldolgozása emiatt csak mostanában kezdődhetett el.

Rimányi Zita

A zirci Regulyversum állandó kiállítást érdemes megnézni, bemutatja Reguly Antal életét, szemlélteti munkásságának eredményeit Fotó: Reguly-múzeum

A múzeum szakembereinek ismertetőjéből és a hagyaték kartográfiai vonatkozásairól is beszélő meghívott előadóknak a tájékoztatásából kiderült, hogy Schmidt Éva néprajzkutató, nyelvész, ob-ugrista tanárait és kutatótársait megelőzve, egyetemistaként járt először Szibériában, egy Leningrádban tanuló hanti barátnője segítségével. Az ELTE-n végezte tanulmányait angol, néprajz és finnugor szakokon, emellett részképzésen vett részt Leningrádban és Moszkvában. Az egyetem elvégzése után az MTA Néprajzi Kutatócsoportjában kezdett dolgozni, emellett négy évet töltött Leningrádban, gyakornokoskodott a debreceni egyetemen és órákat adott az ELTE-n. Létrehozta 1991-ben az Északi-Osztják Folklórarchívumot, értve ez alatt nemcsak az archívum hivatalos megalapítását, hanem az épület berendezéséhez szükséges faanyag deszkánkénti, a tudományos munkához szükséges írógépek, majd számítógépek darabonkénti összegyűjtését, beszerzését is. 

A nyugat-szibériai Belojarszkij városkában működő archívumban Schmidt Éva a kihaló és veszélyeztetett északi hanti nyelvjárások utolsó beszélőivel készült hangfelvételeket gyűjtötte össze és jegyezte le. A hihetetlen léptékű tudományos munka mellett – Schmidt halálakor az archívumban négyszáz órányi videófelvételt és csaknem ugyanannyi hanganyagot őriztek – a kutató a hanti értelmiség új generációját is kinevelte, a kortárs hanti közélet nem egy meghatározó szereplője kezdte pályafutását az archívum munkatársaként.

Forrás: Reguly-múzeum

A zirci rendezvény keretében az érdeklődők tárlatvezetés keretében nézhették meg a Regulyversum – mindent Regulyról című állandó kiállítást, amely a múzeum nyitvatartási idejében bármikor megtekinthető. Bemutatja Reguly Antal életét, szemlélteti munkásságának eredményeit, ami azért is vonzhatja az érdeklődőket, mert a magyarországi finnugrisztika egyik első, kiemelkedő képviselője. Az oroszországi finnugor népek körében végzett gyűjtő- és kutatómunkája miatt Észak Körösi Csomájaként szokták emlegetni. Elkészítette az Északi-Urál földrajzi és néprajzi térképét. Itthoni néprajzi, embertani kutatásai szintén jelentősek. Nálunk elsőként használta a fényképezés technikáját a néprajzi terepmunkában. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában