Helyi kincsek és tradíciók

2022.07.18. 11:30

Semmi különös? A Bakony ékkövei! - Kutatók költöznek két hétre négy bakonyi településre

Négy bakonyi település jelképeként négy fát díszítettek fel a falvak címereiben szereplő színek alapján szalagokkal, melyekre rá lehetett írni, melyik község kinek miért fontos, miért szereti.

Rimányi Zita

Ovádi Péter a Bodzaház udvarán köszöntötte a projektnyitó rendezvény résztvevőit

Fotó: Nagy Lajos/Napló

E szép szimbólum előtt tartották meg Jásdon, a Bodzaház és a tájház között lévő udvaron a Semmi különös? A Bakony ékkövei! projekt nyitórendezvényét. 

A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB 2023 EKF) program keretében, a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK) vezetésével Bakonynánán, Borzaváron, Jásdon és Nagyesztergáron kezdődött el település- és térségfejlesztési projekt. Nyitórendezvényén Markovits Alíz, a VEB 2023 EKF vezérigazgatója elmondta, hogy Veszprém a régiójával együtt pályázott a címre, s annak egyik különleges helyszíne a Bakony, amelynek első jelentősebb EKF-es projektjének nevezhető a Bakony ékkövei elnevezésű. 

Ovádi Péter országgyűlési képviselő köszöntőjében arról beszélt, hogy Veszprém és a négy bakonyi falu törekvései- ben, sorsában közös, hogy a bennük élők valóra tudják váltani álmaikat, mert közössé­geik erőt adnak hozzá. Ezt már sokszor megmutatták, és a mostani tudományos gyűjtés, feldolgozás újból igazolhatja. 

Miszlivetz Ferenc, az FTI-iASK főigazgatója megjegyezte: el szeretnék érni, hogy látszódjék a megyeszékhelyt és környékét összekötő kapcsolatrendszer. 

Márkusné Vörös Hajnalka, a VEB 2023 EKF programfejlesztési tanácsadója felidézte, hogy a bányászat évtizedekig biztosította a környéken a megélhetést, megszűnése után egy bányász úgy fogalmazott: „Kincsünket elvitték, nyomorúságunkat meghagyták”. A szakember viszont reméli, hogy most mindaz a szellemi, kulturális kincs újra felszínre kerül, amiből erőt meríthetnek a bakonyi települések a további fejlődéshez. 

 

A most kezdődő kéthetes kutatást is megelőzték már olyan, a helyiekkel folytatott beszélgetések, amelyek során a hozzáértők több hagyományukat dokumentálhatják, azokat is, amik számukra olyan természetesnek tűnnek, hogy azt gondolják róla: semmi különös. 

Szabó Mariann, a Semmi különös? A Bakony ékkövei! szakmai projektvezetője leszögezte: azt szeretnék kideríteni, hosszú távon hogyan lehetnek élhetők, vonzók, alkalmazkodók a települések. Két héten át a szakemberek számos interjút készítenek a lakosokkal, különböző fórumokon találkoznak a helybeliekkel, idősekkel is. Van köztük geológus, szociológus, történész, közgazdász, turisztikai és fenntarthatósági szakértő is. 

A projektindító rendezvény a megnyitó után kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott. Emellett kisebb csoportokban az átmenetileg az említett négy faluba költöző, azokban terepmunkát végző kutatókkal lehetett beszélgetni. Kézművesprogramokat szintén tartottak, és a projektben részt vevő bakonyi települések művészeti csoportjaik műsorai révén is bemutatkoztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában