Naggyá tette a kort

2022.07.02. 15:00

Domborművet avattak Bujtor István emlékére Tihanyban

Bujtor István olyan ember volt, akit nem a kor tett naggyá, hanem ő tette naggyá a kort. Az élet számos területén biztosította a hírnevét, a kedveltségét, a népszerűségét, és mindenhol a legmagasabb színvonalon mutatta fel a saját személyiségét, hangsúlyozta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a tihanyi szabadtéri színpadnál július elsején, ahol a Balázs Béla-díjas színművész, filmrendező, forgatókönyvíró, producer emlékére domborművet avattak.

Kovács Erika

A Tihanyban leleplezett dombormű előtt az ünnepség résztvevői és az alkotó

Forrás: Kovács Erika/Napló

A Tihanyban leleplezett dombormű előtt az ünnepség résztvevői és az alkotó

Forrás: Kovács Erika/Napló

A művész 80 éve született, a dombormű a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola és a Levendula Színpad Kft. munkájával született meg. Rodics Eszter, az említett népfőiskola elnöke köszöntője után Navracsics Tibor miniszter méltatta Bujtor István tehetségét, majd azt mondta, megtiszteltetés a művészre emlékezni. Felidézte, egy polgár volt, aki a családi házból hozta jólneveltségét, tehetségét, virtusát és készségeit az életörömben bontakoztatta ki. 
– Aki barátja volt, büszke volt rá, hogy az volt – hangsúlyozta a miniszter, aki örömmel gondolt vissza személyes ismeretségükre. – Ezt az ember elteszi, őrzi magában addig, amíg nem találkozik a művésszel egy másik világban – hangsúlyozta. 
– Bujtor István szerette a Balatont, Tihanyt, a balatoni embereket, akik szintén szerették őt. Ezt jelzi a mostani alkalom: az emlékére történő domborműavatás. A művészt tiszteljük, ma is velünk van – fogalmazott Kontrát Károly. Az országgyűlési képviselő méltatta a szabadtéri színpad gazdag kínálatát, mely nagyon fontos a helyiek, a vendégek körében. 

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója méltatta Bujtor István filmjeit, volt olyan, amit gyermekként is látott. Azt mondta, „korosztályi” élményt adott a Sándor Mátyás sorozat megtekintése, amit érdemes lenne látni a mai fiataloknak is. – Meghatározó volt és hozzátartozott az életünkhöz, amit Bujtor István a filmvásznon, illetve a televízió képernyőn ránk hagyott – fogalmazott, majd szerencsésnek nevezte magát amiatt, hogy láthatta a művészt színpadon, találkozott az édesanyjával, és barátságban áll Judittal, az özvegyével. A főigazgató méltatta az összefogással létrejött alkotást: Béres János szobrászművész munkáját. Reményei szerint a szabadtéri színpad és a tihanyi kulturális fejlesztések részesei lehetnek a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros projektnek. 
A művészre felesége, Bujtor Judit és Tósoki Imre, Tihany polgármestere is emlékezett, majd leleplezték a nemzetiszínű szalaggal átkötött bronz domborművet. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában