Tájtéka

2022.07.13. 11:30

Kutatócsapat vizsgálja a Balaton-felvidéket

A Balaton-felvidék helyi közösségeit és jövőformáló kezdeményezéseit térképezik fel átfogó kutatással egy néhány hónapja indult projektben.

Napló-információ

Forrás: Szijártó János/Napló-illusztráció

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programban a KÉK – Kortárs Építészeti Központ által vezetett programnak már megvannak az első eredményei. 
Az urbanistákból és építészekből álló kutatócsapat az ősszel megjelenő részletes elemzés előtt egy összefoglaló anyagot készített. A kutatás megalapozza a három elemből álló és 2023 őszére elkészülő „TÁJTÉKA – A Balaton-felvidék intelligens tájhasználati eszköztára” című elemzést. A kutatók az általuk vizsgált negyven településen mintegy háromszázötven emberrel és szervezet tagjával készítettek személyes interjút, a kiegészítő online kutatómunka során pedig kétszáznál több, a kutatás témájához kapcsolódó jó gyakorlatot és példaértékű projektet vettek górcső alá. A kutatás első fél évének hozadéka, hogy létrejött egy olyan szótár vagy fogalomtár, amely számos, csak erre a tájegységre és kulturális közegre jellemző egyedi kifejezést tartalmaz, mondta el Bozsik Barbara, a TÁJTÉKA projekt és a kutatás vezetője. 
Az átfogó kutatás eredményéről először „A Balaton-felvidék jövőképe” című kiadványban – amely a TÁJTÉKA eszköztár első eleme lesz – adnak számot idén ősszel online és nyomtatott formában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában