Mesék, álmok és egyebek

2022.07.05. 10:00

Kiállítás nyílt Kulcsár Ágnes műveiből Paloznakon

A Veszprémi Művész Céh, a Sziveri János Társaság és Paloznak önkormányzata várta együtt a művészetek barátait a Szent József Ház kiállítótermébe, teraszára a hűvösnek éppen nem mondható hétvégén. Ha hozzávesszük, hogy a rendezvények alatt a szomszédból harsonakoncert hangjai úsztak át, elmondhatjuk, hogy akik a tópartról, Veszprémből vagy akárhonnan érkeztek a megnyitóra, összetett kultúrprogramban lubickolhattak.

Őrsi Ágnes

Ladányi István, Utasi Erzsébet (Sziveri János özvegye), Reményi József Tamás, Kovács Lea, Szász Pál, Fenyvesi Ottó és Fenyvesi Zsigmond

Forrás: Veszprémi Művész Céh

Két év után tért vissza Paloznakra a Veszprémi Művész Céh kiállítással, ezúttal az elnök, Kulcsár Ágnes képeit, tárgyait láthatjuk Mesék, álmok és egyebek címmel. Molnár Erzsébet előadóművész gondolatai vezettek be a közönségre ezúttal váró élménybe, ami hasonló is, más is, mint a korábbiak voltak. Hasonló abban, hogy találkozunk a művész sokszínű életének néma vers- és mesezuhatagaival, a repüléssel, az örök gyermeki ragyogás és feltétlen szeretet megannyi apró jelével, szimbólumaival. Az érzelmi intelligencia tükröződik a falakon virágokkal, levelekkel, csillagokkal, alattuk meg ott vár a forgatható, lapos Föld, a lopótök-variációk újabb sok-sok kedves megjelenése. 
A korai időszakot képviselő Shakespeare-adaptációk ezúttal kettős jelentésűek is lehetnek; egyrészt mi magunk vagyunk a komédiások, akik nem tudhatják, mikor küld rájuk csalóka álmot Puch, másrészt az előzőektől eltérően komor színek arra is figyelmeztethetnek, hogy nagy szükségünk van a boldog pillanatokra, ám ettől függetlenül a baljós jelek is itt vannak kézkö­zelben. 
A megnyitó utolsó mozzanataként a Sziveri-történet eddigi legfiatalabb versmondóját, Fenyvesi Zsigmondot hallottuk, majd a megjelentek kivonultak a teraszra, ahol átadták a Sziveri-díjakat. A harminc évvel ezelőtt, fiatalon elhunyt vajdasági költő, az Új Symposion egykori főszerkesztője emlékére alakult Sziveri Társaság alapította a díjat, amelyet évente ítélnek oda hazai és határon túli fiatal irodalmároknak. Mivel a pandémia miatt két évig nem kerülhetett sor a jeles eseményre, ezúttal Paloznakon három győztest is hirdettek. 2020 díjazottja a Zágrábban (Horvátország) élő Kovács Lea műfordító, aki magyar anyanyelvű lévén horvátról, sőt francia nyelvről is készít műfordításokat. Ladányi István laudációja után magyarul és horvátul adta elő ugyanazt a Sziveri-verset. 2021 díjazottja a fiatal, miskolci születésű, Budapesten élő költő, kritikus, Korpa Tamás lett, aki ugyanebben az időben másutt szolgálta a magyar irodalom ügyét, tehát nem lehetett jelen a találkozón. Őt laudá- ciójában Géczi János méltatta. Idén a Sziveri-díjat a társaság egyetértésben ítélte oda a szlovákiai magyar irodalom kiemelkedő személyiségének. Csehy Zoltán méltatta Szász Pált, majd a fiatal pozsonyi író, irodalomtörténész egy szabadversét olvasta fel a közönségnek. A rendezvényt az előző elnök, Reményi József Tamás és az aktuális vezető, Fenyvesi Ottó moderálta. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában