Anna-bál

2022.07.23. 18:44

Budapestről érkezett az idei Anna-bál szépe

Szombat délután, a fogatokban a nemzeti ménesgazdaságok gyönyörű paripáit, mezőhegyesi, szilvásváradi és bábolnai lovakat lehetett látni Balatonfüreden. Idén először csapatzászlót is hoztak, mely az összetartozást jelképezi. Ez, Madarász Róbert, a Nemzeti Lovas Díszegység parancsnoka szerint, egy nemzetnek nagyon fontos.

Kovács Erika

Forrás: Penovác Károly/Napló

1.15

Az idei Anna-bál szépe a 17 éves budapesti Kemecsei Anna Viktória, a kőbányi Szent László Gimnázium tanulója, akinek a szalagot Kontrát Károly országgyűlési képviselő, az aranyalmát Káel Csaba kormánybiztos, fővédnök, a Royal-garden mintájú vázát Simon Attila vezérigazgató, a virágot Bóka István polgármester adta át. 

Az idei Anna-bál szépe Kemecsei Anna Viktória
Forrás: Penovác Károly/Napló

A 197. Anna-bál első udvarhölgye, a miskolci Zelena Zóra egy Apponyi-mintás herendi porcelánvázát kapott Simon Attila vezérigazgatótól. A virágot Schiffer Miklós, a zsűri elnöke adta át. A 197. Anna-bál második udvarhölgye, a komáromi Janovszki Csenge Rotschild-mintás herendi porcelánvázát vett át Simon Attila vezérigazgatótól, Kontrát Károly országgyűlési képviselőtől pedig virágot.

Suta Mónika ékszerház tulajdonos több különdíjat átadott 
Forrás: Kovács Erika/Napló

Fabacsovics Zoltán Veszprém megyei főépítész és felesége Fabacsovicsné Kovács Krisztina, a Balatoni Szövetség titkára
Forrás: Kovács Erika/Napló

21.00 

Kitűnő ételekkel és desszertekkel, művészi alkotásnak is nevezhető kínálattal készültek, melyeket idén is a híres Apponyi-mintás herendi porcelánon szolgálják fel a vendégeknek. Előételnek kínálnak fogasfilét zöldalmás cékla tartárral, tintahal korallal, kandírozott citrommal, levesnek pedig sárgadinnye gazpacho lesz, illetve marinált uborka, prosciutto sonka. Főételnek őz medaliont szervíroznak kakukkfüves fekete szederrel, fűszeres balátával, shimeji gombával és lesz gyöngyös melle kacsamájjal, tárkonyos körtével, kelvirágtextúrákkal. Desszertnek meggyes túródesszert kerül a tányérokra „kiserdei mohával”. Az éjféli büféasztalokon kézműves sajtokat és hideg vegyes ízelítőket kínálnak különböző hungarikum ínyencségekből, és lehet válogatni gyömölcsoázisból is.

Az alapanyagokat a báli hét elején szállították a hotel konyhájába, ahol az est előtti napokon bepácolták a húsokat, majd megkezdték a főzést. Az ötszáz adag ételt 25-30 tagú stáb szolgálja fel az Anna-bálon. 

Az idei bálra 3300 darab porcelánt hoztak a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.-től, 110 millió forint értékben. A bál szépei serlegeket kapnak, melyeket a tradicionális Viktória, illetve arany díszítésű Rotschild és a 24 karátos arannyal készült Apponyi minta díszíti.

A vacsora alatt a Tarsoly zenekar ünnepi műsora szórakoztatja a bál vendégeit, közreműködik Zsikó Zsuzsanna népdalénekes. 

20.50 

A hagyomány szerint a tavalyi bál szépe kér engedélyt a bál megnyitására, a nyitó keringőhöz. Idén újdonság, hogy a polgármesteri keringőhöz elsőként csak az elsőbálozó ifjú hölgyek csatlakoztak partnereikkel, majd ezt követően a báli közönség. Horváth Eszter, a 196. Anna-bál szépe Bóka István polgármester engedélyével megnyitotta az idei 197. Anna-bált.

Forrás: Penovác Károly/Napló
Forrás: Kovács Erika/Napló

20.45

A Kiss Ernő-díjat Eperjes Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész kapta meg. A díjat dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója és dr. Bóka István polgármester adta át.

Forrás: Penovác Károly/Napló

A legendás huszár-kapitányt ábrázoló herendi porcelánszobrot mindig olyan személy kapja, aki munkájával, hivatásával gazdagította Balatonfüred kulturális és szellemi életét, gyarapította a város hírnevét. 

A díjátadás után Huszka Jenő Anna-báli keringőjével nyitják meg a bált, amit a Mendelssohn Kamarazenekar ad elő. 

Forrás: Penovác Károly/Napló

A nyitótáncban Rujsz Edit koreográfiájára közreműködnek a Magyar Állami Operaház balettművészei.    

Forrás: Kovács Erika/Napló
141 évvel ezelőtt született Huszka Jenő világhírű zeneszerző, aki több alkalommal is Balatonfüreden pihent. Az Anna-bál hangulata őt is magával ragadta, 1958-ban komponálta az „Anna-báli keringő”-t, élete utolsó szerzeményét. 1962-ben játszották először az akkori Anna-bálon és erre a dallamra keringőznek most is az Operaház balettművészei.  

20.38

Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Müpa vezérigazgatója, fővédnök szerint gyönyörű, fennkölt és szórakoztató ez a bál, olyan, mint a filmeken. Felidézte az első bált, a fiatal pár történetét. 

Szentgyörgyi Horváth Fülöp János (1777-1841) rendezte 1825. július 26-án a füredi Horváth-házban az első Anna-bált lánya, Krisztina tiszteletére. A hagyomány szerint Krisztina ezen a bálon ismerkedett meg későbbi férjével,  Kiss Ernő huszár főhadnaggyal. Utóbbi emlékére minden évben átadják a Kiss Ernő-díjat annak az úrnak, aki kiemelkedően sokat tett Balatonfüredért. 
De akkor miért hívjuk ma is ezt a tradicionális eseményt Anna bálnak?  
Noha a bál az ifjú Krisztina tiszteletére rendezték, az elnevezés az édesanya, Anna névnapjához köthető. Ezért is él az a tradíció, hogy e rangos eseményt évről évre az Anna naphoz eső legközelebbi szombaton rendezi meg a város. Az Anna-bál a mai napig az írók, irodalmárok, költők tollát is megmozgatja, számos alkotás kapcsolódik a bál történetéhez, ahol az eltelt évek során részt vett Jókai Mór, Blaha Lujza, vagy Vörösmarty Mihály. 

Bóka István polgármester azt mondta, az élet élni akar, soha ennyien nem szerettek volna eljönni a bálba. Köszöntötte az elsőbálozókat. Kitérőt partnervárosi kapcsolataikra, mint Kecskemét és Gyula, ahonnan szintén érkeztek elsőbálozók. 

- Nemzeti kultúránkat, hagyományainak meg kell őrizni, mondta, majd felidézte Balatonfüred reformkorát, mely a nemzeti ébredés, pezsgés időszaka volt. 

20.23

A bál kezdetét hagyományosan Erkel Ferenc: Hunyadi László című operájából a palotás jelzi, a Mendelssohn Kamarazenekar előadásában, melynek művészeti vezetője Kováts Péter Bartók-Pásztory-díjas hegedűművész. A táncot a Magyar Állami Operaház balettkara mutatja be, Rujsz Edit koreográfiájával.  

19.16

Forrás: Kovács Erika/Napló

Nagy tömeg figyeli a kert körül az eseményeket. Közben a vendégek elindultak a Blaha Lujza utcán, az Anna Grand Hotelbe. 

Forrás: Kovács Erika/Napló
Töreki Sándor országos rendőrfőkapitány- helyettes és felesége, Töreki-Vörös Ibolya, a Veszprém megyei kórház főigazgatója
Forrás: Kovács Erika/Napló

19.07

Havas Kincső elsőbálozó a családjától kapta ajándékba a báli belépőt. Nagy izgalommal készült az estére, Debrecenből kifejezetten a bál miatt utaztak a Balatonhoz. 

Havas Kincső, debreceni elsőbálozó, a párja, Nagy Milán és Havas Márta, a lány keresztanyja

19.02 

Kiss Johanna elsőbálozó gyerekkora óta várt erre a bálra, a nővérei már jártak itt. Ő is boldogan jött ide a szüleivel. 

Kiss Johanna helyi elsőbálozó és édesanyja, Kissné Guzmics Mária.

18.40

Horváth Eszter, a tavalyi bál szépe és párja, Győre Attila felszállt a gyönyörű fogatra a Gyógy téren, majd végigkocsikáztak a városon. Kocsijukat a Nemzeti Lovas Díszegység huszárai nóniusz lovakkal vezették fel. A hajtó Papp János volt. 

 

Forrás: Kovács Erika/Napló

A báli vendégek már gyülekeznek a Vaszary Galéria gyönyörű kertjében, ahol idén zöld színű, herendi porcelánszíveket kötnek a Valter tánc stúdió képviselői a hölgyek nyakába. Az elsőbálozók emellett egy gyönyörű rózsát is kapnak. 

A vendégek között megjelent mások mellett Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Müpa vezérigazgatója,  illetve a bál fővédnöke Kontrát Károly országgyűlési képviselő, Bóka István polgármester, Hári Lenke és Holczer András alpolgármesterek, Dr. Simon Attila a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója, Böröcz István, a Balatonfüredi Yacht Club ügyvezetője, Fabacsovics Zoltán megyei főépítész és felesége, Krisztina, a Balatoni Szövetség titkára, Merkely Béla kardiológus, a Semmelweis Egyetem rektora, a Városmajori szívkilinika igazgatója  és számos ismert személyiség.

Forrás: Kovács Erika/Napló
Forrás: Kovács Erika/Napló

Az idei bálra minden korábbinál több, 620 vendég érkezik. A szervező önkormányzat és a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. ugyanis a Gyógy téren is lehetővé tette a bálozást.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában