Limnológia

2022.08.19. 08:00

A Balaton élővilágáról rendez nyílt napot a tihanyi kutatóintézet

Augusztus 26-án, pénteken, 9 és 16 óra között a nyílt napon ingyenesen látogatható az ELKH Balatoni Limnológiai Kutatóintézete (BLKI) Tihanyban. A rendezvény célja, hogy az érdeklődők hiteles információt szerezhessenek a Balaton élővilágáról, a tavat érintő folyamatokról és az intézetben folyó kutatásokról.

Forrás: BLKI

Az ország legnagyobb múltú biológiai kutatóintézete parkjának árnyas fái alatt található akváriumokban a Balaton parti övében élő halfajok tekinthetők majd meg, de láthatók lesznek itt makrogerinctelenek is, mint például az invazív cifrarák.
A kutatók a nap folyamán többször is bemutatják, hogyan zajlik a mintavétel a gyakorlatban, illetve hogy a vett mintákban hogyan keresnek vízi gerincteleneket. Meg lehet tekinteni a Közép-Európában egyedülálló mezokozmosz-rendszert, melynek segítségével a kutatók a sekély tavakban zajló folyamatokat modellezik, és olyan globális kérdésekre is válaszokat keresnek, mint például a klímaváltozás. Aki kedvet érez, kvízjátékban tesztelheti a tudását, és díjazzák a nyílt napon készülő legötletesebb rajzokat is.
Ezen a napon az érdeklődők a műemlék épületegyüttesbe is beléphetnek, ahol megfigyelhetik, hogy néznek ki az algatenyészetek mikroszkóp alatt. A nap folyamán több alkalommal lesz vezetett tudományos túra az épületben, melynek során arra is fény derül, hogy mik azok a mikroszennyezők, és milyen hatással vannak a vízi élőlényekre. Szó lesz a vízáramlásról is, amit látványos fizikai kísérletben modelleznek a kutatók.

Forrás: BLKI

Több előadással is várják az érdeklődőket. Lehet majd hallani a napolaj hatásairól, a Balaton halevő madarairól, az aktuális algahelyzetről és a Balaton siklóiról is.
Idén a BLKI nyílt napja az Európa Kulturális Főváros ökológiai projektje, a Balatórium programsorozatához kapcsolódik, így kulturális programok is lesznek. Itt lesz a szabadonbalaton algaminibárral, lesz érzékszervi séta, és a Varsányi Szirének énekelnek is.
A Balatórium programjai pénteken és szombaton az örvényesi szabad strandon a BLKI kutatóinak részvételével folytatódnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában