Végvári napok

2022.08.13. 15:27

Akár a középkorban! Történelmi időutazás kezdődött a sümegi várnál

Bemutatjuk, megismertetjük őseink életét, a történelmi időket, múltunk értékeit, ezt mondta egyebek mellett Papp Imréné várúrnő a 25. Végvári napok megnyitóján, a sümegi várnál szombaton, hatalmas tömeg előtt. A kétnapos rendkívül gazdag időutazást Böjte Éva, a Hotel Kapitány igazgatója szervezte, aki egyben az esemény házigazdája is.

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika / Napló

Már a nyitónap is fergetegesre sikerült, Szabó Gábor vezetésével a szabadtéri, lovagi arénában, a vár tövében, ahol a Papp Imre várkapitány családja képviseletében Papp Imréné, Papp Krisztina, Böjte Éva, Papp Éva Kata és Nagy Marietta köszöntötte a teltházas aréna közönségét. 

Vastapsot kapott és hatalmas sikert aratott Győrffy-Villám András és családja solymászbemutatója, az olasz zászlóforgatók, a mongol lovas kaszkadőrök és Pápai Kíra, a Nemzeti Lovas Színház művésze, aki lovon énekel. Parádés hangulatot teremtett a korabeli időket idéző forgatag és a kézműves vásár is. 

 

A középkort idéző, kétnapos fesztiválhoz alkalomhoz illő kínálattal, illetve programokkal kapcsolódik a Várcsárda, valamint a múzeumok és a kiállítások is korabeli hangulatot idéznek fel. Igazi különlegességnek ígérkezik a sümegi várban az egyedülálló és különleges technológiával létrehozott felvonóhíd ünnepélyes leengedése, melyen keresztül, ahogyan a középkorban is, be lehet jutni a várba. A nyitónapon mindemellett rézfúvósok, néptáncosok szórakoztatják a nagyérdeműt a Kisfaludy Várkertben. 

Szabó Gábor és Papp Éva Kata Fotó: Kovács Erika/ Napló

A lovagi arénában történelmi jelmezes felvonuláson mutatkozik be a Várkapitány Lovagi Torna Egyesület, a Khan Mongol Lovas Egyesület és a Sbandieratori delle Sette Contrade di Orte, valamint Göl Basi vitézei. Az ünnepélyes köszöntő után izgalmas perceket tartogat a sümegi vár tüzérségi ostroma, majd a számszeríjász, a solymász és az olasz zászlóforgatók bemutatója. A fesztivál csúcspontjának ígérkezik a történelmi lovasjátékok mongol lovaskaszkadőr show-val és középkori lakomával. A különleges időutazásra a Nemzeti Lovas Színház Honfoglalás című előadásával helyezik fel a koronát.

Fotó: Kovács Erika/ Napló

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában