Hagyományápolás

2022.08.31. 15:00

Emléktúrával emlékeztek a királyné badacsonyi látogatására

Mária Henrietta belga királyné 1871. augusztus harmincadikai látogatásának túrával állított emléket a tördemici önkormányzat és a Badacsonylábdi Partszépítő és Fürdőegyesület.

Szijártó János

Fotó: Szijártó János/Napló

A keddi emléktúra résztvevői a badacsonytördemici faluház udvarán találkoztak kora délután és innen indultak el azon az útvonalon, ahol egykor a királyné is járt. A könnyed sétának éppen nem nevezhető kirándulás a Bujdosók lépcsője néven ismert, 464 fokból álló lépcsősoron át a hegyen lévő emléktáblát célozta meg, amelyet tíz évvel ezelőtt állított a  Badacsonytördemic Községért Alapítvány.

A hagyomány ápolásáról, a túra szervezéséről már évek óta a Badacsonylábdi Partszépítő és Fürdőegyesület gondoskodik, ahogy ez most is történt.

Az emlékhelyen a belga kapcsolatot kiépítő Mecsi Beatrix egyetemi docens (ELTE) idézte fel az emléktábla állításának körülményeit, a tragikus sorsú királyné életének főbb mozzanatait. Mint mondta, Mária Henrietta, József nádor leánya, a kor uralkodó családjaiban szokásos érdekházasságba kényszerült, fiatalon, szerelem nélkül. II. Lipót belga király mellett kevés boldogságban volt része. Szerette Badacsonyt, s tény, hogy amikor itt járt, boldog volt. Például 1871. augusztus harmincadikán, amikor a királyné és kísérői gyalog sétáltak fel a hegyre, s közben a finom badacsonyi bort kóstolgattak. Mária Henrietta még énekelt és gitározott is jókedvében. A kirándulás után Tördemicre vonult a vendég, ahol a helyiek meglepve tapasztalták, hogy milyen jól beszél magyarul a magas rangú személy, akinek ráadásul mindenkihez volt egy-egy kedves szava. Mecsi Beatrix egy tíz évvel ezelőtti Naplót is hozott magával, amelyben a tábla állításáról és a királyné látogatására való első ízben történő megemlékezésről írtunk.

Fotós: Szijártó János/Napló

A katalizátor néhai Vollmuth Péter polgármester volt, aki akkor a belga professzorral, Dirk Huylebrouckkal együtt idézte fel a nem mindennapi esemény részleteit. Mint kiderült, a professzor Belgiumban és hazánkban is végzett kutatásokat, ami számos érdekes információt hozott napvilágra a királynéval, illetve badacsonytördemici látogatásával összefüggésben. Mecsi Beatrix érdekes tájékoztatója után a Badacsonylábdi Partszépítő és Fürdőegyesület nevében Ságiné Csizmadia Zsuzsanna helyezett el koszorút az emléktáblán. A résztvevők innen visszatértek a faluházba, ahol a főszervező, Szántai Attiláné étellel, itallal várta a nagy melegtől és a hegyi menettől kissé megfáradt, ám annál jobb kedvű csapatot. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában