Búcsú és falunap

2022.08.14. 13:22

Erős közösség épül a hagyományok mentén Halimbán

Nagyboldogasszony napi búcsút és falunapot tartott a község a hétvégén a művelődési házban és környékén. A programsorozat szombaton reggel zenés ébresztővel kezdődött, majd délután az ajkai Nevesincs Együttes koncertje szórakoztatta a népes közönséget.

Tisler Anna

Navracsics Tibor

Fotó: Gyarmati László / Napló

A művelődési ház előtti útszakaszon fából készült ügyességi játékokkal próbálhatták ki magukat a gyermekek. Az udvaron többek között élménykovácsolás, kézműves foglalkozás és arcfestés várt mindenkit. 
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter köszöntőjében kijelentette, hogy a szomszédunkban háború van, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy mennyire törékeny a béke, a hétköznapokban mennyire meg kell becsülni, ha mi békében, szeretetben össze tudunk jönni, beszélgetni, ünnepelni a saját közösségünkben.  Halimba számára ezért is fontos, mert erős a közösség, és nemzedékről nemzedékre  tudatos építkezés folyik a hagyományok átadása terén. A közösség jól használja a földrajzi és botanikai adottságait, nemcsak a  felnőttek számára jelent értéket, az egymást követő gyermek nemzedékek elsajátítják a gyógynövényekkel kapcsolatos ismereteket, a falu múltját, valamint azt, hogyan lehet a modern korban békében élni a múlttal, a természettel. Ez az, ami a falut stabillá es virágzóvá teszi. Halimba ilyen falu, amely azon is látszik, hogy sokan összegyűltek a falunapon.

Navracsics Tibor
Forrás: Gyarmati László / Napló


Kovácsné Véber Eszter, Halimba polgármestere ünnepi beszédében  köszönetet mondott a hivatal dolgozóinak és az önkénteseknek, akik részt vesznek a szervezésben és a lebonyolításban, az EJ-HA Egyesületnek a színpadért és annak felállításáért, a nyirádi polgárőröknek a rendezvény biztosításáért, a jelenleg a községben élő és elszármazott 25 alkotónak, akik munkáiból kiállítást rendeztek be. A polgármester az elmúlt évről szólva elmondta, hogy sok pályázatot nyertek, több útszakasz aszfaltozása pályázati forrásból készült el. A Hungarikum pályázat támogatásával adták ki a Szalai Miklós életéről  könyvet és a gyermekeknek szóló Sün Miklóska kiadványt. Tavasszal adták át a geotúra útvonalakat, a LEADER pályázaton eszközbeszerzésre nyertek 5 millió forintot. A Magyar Falu pályázatán nyert összegből rendezvénysátrat szereztek be és elkészült egy új út alapja. Az iskola energetikai korszerűsítésére 125 millió forint támogatást nyertek. 
A polgármester kiemelte, hogy a jelenlegi helyzetben különösen fontos az összefogás és egymás támogatása. A hétvégén különféle kulturális programokon szórakozhattak a helybeliek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában