Nem az idő teszi a művet

2022.08.16. 13:00

Húsz alkotó mutatkozik be a révfülöpi kiállításon

A Képgrafikusok Olgyai Viktor Egyesülete Dúcról dúcra címmel nyitotta meg kiállítását Révfülöpön, a Tóparti Galériában, válogatva a II. Szolnoki Grafikai Szimpózium anyagából.

Tóth B. Zsuzsa

Húsz alkotó mutatkozik be a révfülöpi Tóparti Galériában a klasszikus grafikai technikákat összegyűjtő tárlaton

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A kiállítást Danka Attila grafikusművész nyitotta meg. Amint elmondta, a szimpózium ötletgazdája és lebonyolítója az egyesület, amelynek célja, hogy a klasszikus grafikai technikákat – rézkarc, fametszet, linómetszet – művelje. Ezeket kortárs szellemben és progresszív módon reprezentálja a szakma és a nagyközönség felé. – Ezt a célt igyekszünk megvalósítani második éve Szolnokon, a szimpóziumokon. Azok annyiban térnek el a művésztelepektől, hogy komplexebbek, nálunk nem „csak” alkotómunka folyik, hanem több eseményt szervezünk ez időre. A legfontosabb azonban, hogy most sem múlhatott el nap alkotás nélkül, ez az ars poeticánk is. Ahhoz, hogy valamit professzionális módon műveljünk, mindennap gyakorolni kell. Ez jellemző a képzőművészetre, zenére, harcművészetekre, mindenre. Ami pedig a nyomatok elkészültének idejét illeti, az változó, mestere válogatja. Van köztünk olyan grafikus, aki képes több linódúcot is kimetszeni egy hét alatt, más pedig több hónapon át dolgozik egy munkán. Nem lényeges az időfaktor a mű kvalitása szempontjából – árulta el a kulisszatitkokat Danka Attila. 
A kiállításon húsz alkotó mutatkozik be, többszörösen díjazott, tárlatokon rendszeresen szereplő művészek, akik mesterei finom szakmai fogásoknak is. A kiállítás augusztus 21-ig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában