Bronzöntők

2022.08.23. 08:00

A magyarpolányi nemzetközi művésztelepen készült szobrok közteret díszítenek majd

Nyári nemzetközi művésztelepet szervezett idén is Csabai Tibor és Dienes Attila szobrászművész Magyarpolányban. A bronzöntők műveiből szoborparkot hoznak létre a településen.

Tóth B. Zsuzsa

Harmath István és Lugosi László szobrászok is dolgoztak a bronzöntő táborban

Fotó: Györkös József

Ebben az évben már külön táborban dolgoztak a bronzöntő szobrászok és a fával, kerámiával, fémmel dolgozók, akik a napokban táboroznak.
A bronzöntők immár nyolcadik alkalommal megszervezett egyhetes programjának célja volt, hogy a település mostanra elkészült közteréhez létrehozzanak egy szabadtéri bronzszoborparkot. A talapzatok már megérkeztek, így a szobrászok is elkezdték a munkát. Az 50-60 centiméter magasa alkotásokat ősszel helyezik ki a köztér különböző pontjaira. A táborban most a nyolc művész a majdani egy-egy alkotáshoz viaszból megmintázta a formát. A kemencében való égetés után következik majd a bronzöntés. A munkához témamegkötést nem kaptak a művészek, csupán annyi feltétel volt, hogy kortárs alkotást készítsenek. A művészek egyike a település közösségét ábrázolta, másika az emberi és társadalmi viszonyokra utalt művével, és olyan alkotás is készült, amely során kortárs problémák kerültek felszínre. Október nyolcadikán az alkotók szabadtéri tárlatvezetést tartanak a faluközpontban, ahol értelmezik műveiket az érdeklődők számára.

Mana Bucur keramikusművész is készít bronzalkotást a magyarpolányi szoborparkba
Fotós: Györkös József

Augusztus 21-én kezdődik a fa-, kerámia- és fémszobrászok nyolcfős tábora, amely a hónap végéig tart. Közben a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében augusztus 25-én a fémszobrászok egynapos programon mutatkoznak be munka közben. Az egynapos szobrászat című eseményen fémhulladékokból készítenek alkotásokat az ajkai Petőfi utca 4. szám előtti téren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában