Gazdag programkínálat

2022.08.05. 13:00

Különleges nyári élmények várják az érdeklődőket a Tihanyi Bencés Apátságban

Rendkívül gazdag programmal ajándékozzák meg az érdeklődőket a Tihanyi Bencés Apátságnál ezen a nyáron is.

Kovács Erika

Sokféle és különleges programmal várják az érdeklődőket a Tihanyi Bencés Apátságban ezen a nyáron is

Fotó: Penovác Károly/Napló

A különleges programsorozat a Múzeumok éjszakájával kezdődött, ebben az országos rendezvénysorozatban az apátság 2015 óta vesz részt. A korábbi témák között szerepelt a monostor középkori története és titkai, a barokk kor érdekességei, Bujtor István és a Pogány Madonna című film emlékezete, apátsági gasztronómia a 19-20. században, a királykripta feltárási területének bemutatása. 
Idén a 19. századi bencés életmód, gazdálkodástörténet, tudományos tevékenység, Balatonfüred-Fürdőtelep, a savanyúvizek története volt az éjjeli vezetések középpontjában. A sétákat Katona Csaba történész, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének tudományos munkatársa, Bakos Dávid építészmérnök, az apátság jelenleg is tartó külső-belső felújításának irányítója, Gál Sámuel és Barkó Ágoston bencés szerzetesek vezették. 
A bemutatkozó film megtekintése után a 18. századi szerzetesi kriptát, majd a barokk sekrestye 19. századi tárgyait mutatták be a látogatóknak. Ezt követően léphettek be a vendégek az apátság máskor nem látogatható szerzetesi részébe, ahol Boldog IV. Károly utolsó magyar király (1916-1918) 1921 október végi tihanyi tartózkodásának helyszínét nézték meg, majd a felújítás alatt álló apáti szobát, ahol az 1950-es államosításkori fehér meszelés alatt feltárult a 19. századi eleji egyszerű, növényi ornamentikás kifestés. Itt kaptak hosszabb tájékoztatást a látogatók az apátság mostani felújításáról, amellyel kapcsolatban óriási a kíváncsiság az emberekben. Végül orgonamuzsikát hallhattak a vendégek. A séta közben 19. században élt bencés szerzetesek tudományos munkáit, könyveit, növénygyűjteményét, állatpreparátumait, használati tárgyait vehették kézbe. 
A nyári programok közül kiemelendő az apátság gazdag koncertsorozata, amely Bednarik Anasztázia barokk és reneszánsz orgonakoncertjével kezdődött, majd a világhírű hollandiai Cappella Pratensis reneszánsz egyházzenei kórus adott hangversenyt, és nagy érdeklődés kísérte a Klassz a pARTon-koncerteket. Augusztus 6-án az Orgonák éjszakájával, másnap a 10 órás szentmisén a győri bencés gimnázium fiúkórusa, a Collegium Musicum Jaurinense fantasztikus hangzású latin nyelvű órómai repertoárral lepik meg a közönséget. Augusztusban lesz az apátság saját zenei ünnepe, a Harmónia a vizek felett.
Ismét megszervezik A Pogány Madonna nyomában című sétákat, amelyen Bujtor István és Mészáros Gyula 1980-ban forgatott kultikus filmjének tihanyi apátsági helyszíneit járhatják be Bujtor István fia, Bujtor Balázs és Barkó Ágoston atya vezetésével. Korábban is tartottak ilyen sétákat az apátságban, de ezúttal új elemekkel bővítették a programot, például retró rendőrségi Ladákat is ki lehet próbálni, és a filmhez kapcsolódóan gasztrorész is lesz. 
A BalatonSilence fantázianevű reggeli vezetéseken a turisták ébredése előtt járják be az évezredes hagyományokat meghatározó Tihanyt. Itt levendulamezők helyett Kálvária-dombot, hekk helyett gardát és gépzene helyett gregorián és ószláv egyházi dallamokat találnak, megnézhetik az Árpád-kori királyi kriptát és az apátsági barokk templomot. A felkelő nap fényei mellett indulnak el az ébredő falu felfedezésére, majd a sétát lélegzetelállító balatoni panoráma mellett zárják. Az Apátsági Rege Cukrászda teraszán pedig reggeli lakoma mellett indíthatják napjukat, mely a szerzetesi hagyományokra és az apátság saját termékeire épül. 
A gazdag programkínálat mellett az apátságban idegenvezetéseket is tartanak magyar, angol, német nyelven a 2020-ban megújult múzeumban és a 2022 tavaszára megújult galériában. A részletekről az apátság honlapján és közösségi oldalán lehet tájékozódni.
A tihanyi bencések ma is méltóak arra a véleményre, amelyet egy 19. századi angol utazó hölgy, Rachel Harriette Busk jegyzett le naplójában: „Kényszerű helyzetemből fakadóan újra összeszedtem a bátorságomat, és még egyszer nekivágva a sötétségnek, utamat az apátság irányába vettem, ahol aztán a modern kifinomultság és a középkori vendégszeretet elragadó elegyére találtam.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában