Kiállítás

2022.08.13. 20:00

Martinovics Tibor: „A fotózás szabadságot ad”

Bemutatták a Tempevölgy című, 2009-től megjelenő negyedéves, helyi irodalmi, kulturális, művészeti és tudományos folyóiratot, majd kiállítást nyitottak Martinovics Tibor helybeli újságíró képeiből Balatonfüreden, a Szőcs Géza Irodalmi Szalonban. A pénteken esti eseményt a városban működő Quasimodo Közalapítvány és az említett folyóirat szervezte.

Kovács Erika

Fotó: PESTHY MARTON

A lapról Tóbiás Krisztián főszerkesztő beszélt, aki egyebek mellett méltatta a helyi folyóirat tartalmának sokszínűségét, sokféle témát közöltek, majd kitért arra, hogy konferenciákat is szerveznek, valamint könyv és kottakiadvány sorozatot is útjára indítottak. A legújabb lapszám négy fő részből áll, eszerint szépirodalom, performansz, performativitás című fejezetből, a Krasznahorkai László Kossuth-díjas író által összeállított, valamint a Martinovics Tibor újságíróról szóló részből. Utóbbit Camera címmel a főszerkesztő írta. Martinovics Tiborral, aki a legújabb lapszám illusztrátora, Burza Patrícia Kármen szerkesztő beszélgetetett. Az újságíró azt mondta, nem tekinti magát fotósnak, mindössze jó képeket akar készíteni, nem a fényképezés a lényeg számára, hanem amit meg akar örökíteni. Később derül ki ugyanis, hogy az apró dolgokkal mennyi emléket örökít meg az ember. Kiemelte, támpontokat keres, kedveli a melankóliát, a még érintetlen építészeti örökséget, a fekete „fényt”, képei jelentős részét drámai kontrasztok jellemzik. A fotózás szabadságot ad, többet jelent a beszédnél, úgy fogalmazott, „a legrosszabb fotó sem tud annyira blőd lenni, mint egy rossz mondat”. Indíttatást adott számára kedvenc és meghatározó kortárs írója, Krasznahorkai László, aki úgy fogalmazott, „neked olyan röntgen szemed van, te fényképezel!” Nagy lökést adott gyerekkori barátja is, akinek elkérte Praktika gépét, akkor kezdett el fotózni. Kedvenc témái között szerepelnek például a vízköpők, a kopogtatók, a mostani kiállításon számára fontos pillanatokat örökített meg ismert és ismeretlen emberekről, Balatonról, a mediterrán világról. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában