Négy településen

2022.08.05. 17:30

Minden, ami művészet: megkezdődött a Garten Balaton

Negyedik alkalommal rendezik meg a Balaton északi partjának négy településén a Garten Balaton kortárs művészeti fesztivált. A tíznapos kiállítás- és rendezvényfolyam a kortárs képző- és fotóművészet köré szerveződik: Lovas, Felsőörs, Csopak és Alsóörs kiállítóhelyein és szabadtéri helyszínein 7 kiállítás és közel 40 program közül válogathatnak a vizuális művészetek szerelmesei augusztus 5. és 14. között, hangzott el Lovason, a Nagy Gyula Galériában a pénteki sajtótájékoztatón.

Kovács Erika

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Schneller János, a Garten Balaton fesztivál szervezője, egyik alapítója egyebek mellett az összefogást emelte ki köszöntőjében. Azt mondta, céljuk egyfelől a kortárs művészet népszerűsítése és bemutatása, illetve az, hogy közös nyelv legyen a művészet. Kőrösi Orsolya, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ igazgatója azt mondta, örömmel álltak a programok mellé, melyeket baráti együttműködés jellemez. Bánki Ákos, a Garten Balaton fesztiváligazgatója, illetve alapítója, aki a kiállításokat és a programokat ismertette, utalt egyebek mellett a képzőművészetre, a kortárs plakátkiállításra, a koncertekre, a fotográfiára, az irodalmi estekre, majd külön szólt a gyermekprogramokról. A Felsőörsi Fotóudvar programjairól Mucsi Emese, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ kurátora, programszervezője beszélt, Grászli Bernadett, a Művészetek Háza Veszprém igazgatója pedig az alsóörsi Török-házban a Capa Központtal, a Művészetek Háza Veszprémmel, az Osztrák Kulturális Fórummal együttműködésben létrejött Eat Design nemzetközi kiállítást ismertette.
Elhangzott továbbá, a Garten Kortárs Művészeti Alapítvány kiemelt szakmai együttműködő partnere a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ és a Nagy Gyula Művészeti Alapítvány. Az esemény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében valósul meg. 
A Garten Balaton célja a kortárs képzőművészet középpontba állítása és a vizuális művészetek értő bemutatása a Balaton partján nyaralók és a helyben lakók számára. A szervezők tíz napon keresztül mindenki számára befogadhatóvá és élvezhetővé szeretnék tenni a kortárs képző- és fotóművészetet. Ennek érdekében a négy településen megvalósuló kiállításokat számos társművészeti, ismeretterjesztő programmal teszik még vonzóbbá. A pódiumbeszélgetéseken képzőművészek és fotográfusok, gyűjtők, művészeti menedzserek és kurátorok beszélgetnek a képzőművészet legaktuálisabb kérdéseiről. A kertmozi dokumentum- és játékfilmjei mind a képzőművészet körül forognak. A koncerteken kortárs és könnyűzenei produkciók egyaránt helyet kapnak. A tárlatvezetéseken a szakértők a művek többféle lehetséges értelmezését ütköztetik, és a hallgatókat is bevonják a felfedezésbe. A fesztivál szervezői a kortárs festészet és fotóművészet aktualitásait és trendjeit élményszerűen mutatják be a páratlan szépségű balatoni településeken. A tájékoztatónak helyet adó, lovasi Nagy Gyula Galériában megvalósuló seregszemlén 50 művész több mint 200 alkotását tekinthetik meg a látogatók. A Van képünk hozzá címet viselő válogatással a kurátorok nem titkolt célja, hogy hazai kortárs fiatal és feltörekvő művészek alkotásaiból olyan válogatást mutassanak be, melynek segítségével az érdeklődők képet alkothatnak a kortárs művészeti irányzatokról. Ugyanitt Szabad a pálya címmel 25 grafikusművész alkotásaiból nyílik szabadtéri plakátkiállítás a lovaspályán, a szabad ég alatt, míg a község másik végén szintén szabadtéri molinókiállítás látható Kása Béla indiai fotóiból. A megnyitó napján Maczky László fotóművész és Prokop-Maczky Gizella festőművész a műtermüket is megnyitják a kíváncsiak előtt. 
Csopakon a ZM+G galériában InVision címmel Verebics Ágnes egyéni kamarakiállításán festményekről és fotókról köszönnek vissza a művész hibrid lényei, állat- és emberportréi. A kultúrházban pedig Microdose címmel a fiatal művészeket tömörítő Skurc Group alkotásait láthatják a látogatók. 
A Capa Központ szervezésében Felsőörsön a Fotóudvarban és az alsóörsi Török-házban több mint 25 fotográfus közreműködésével valósulnak meg az installatív köztéri fotókiállítások, egyéni fotótárlatok. Az idei tematika mentén - csendéletektől az ételfotózáson át a disznóvágásig - bemutatott művek az étkezés és a fotográfia összefüggéseit vizsgálják. A beszélgetések, tárlatvezetések, performance-ok, irodalmi programok és filmvetítések középpontjában is a húslevestől a rántott húson át a kolbászig terjedő skálán szereplő ételek közösségteremtő erejének ábrázolása áll. Néhány név a résztvevők közül: Mautner Zsófia, Lajos Mari, Forgács Péter, Cserna Szabó András, Darida Benedek és a fotográfusok: Bielik István, Fajgerné Dudás Andrea, Hodosy Enikő, Kocsi Olga, Ladocsi András, Matók Zsuzsa, Máté Balázs, Rostás Bianka, Sándor Emese, Simon Zsuzsanna, Szabó Eszter Ágnes, Sztrehalet Oxána, Takács Márton, Vedres Ági, Vékony Dorottya. Az alsóörsi Török-házban az Osztrák Kulturális Fórum és a Művészetek Háza Veszprém szervezésében Eat Design címmel Urlike Köb és a honey & bunny (Sonja Stummerer & Martin Hablesreiter) művészpáros kiállítása és performance-a lesz látható.

A pódiumokon a kortárs művészeti szcéna fiatal képviselői, galériások, művészeti menedzserek és kurátorok ülnek egy asztalhoz, hogy a műkereskedelem és a kanonizáció kapcsolatáról, hazai és nemzetközi lehetőségekről, a művészet társadalmi szerepéről és a kitágult piac új lehetőségeiről beszélgessenek (augusztus 9-én és 10-én, kedden és szerdán 18 órakor). 
Két generáció eltérő szemléletű műgyűjtője találkozik augusztus 11-én, csütörtökön a Garten Balaton pódiumán, hogy megvitassák a gyűjtés értelmét, és megosszák a nézőkkel a tapasztalataikat az elmúlt évtizedek kortárs piaci tendenciáiról. 
A tárlatvezetéseken általában a kurátorok szempontjai ütköznek (augusztus 8. és 11., hétfő és csütörtök), augusztus 12-én, pénteken DrMáriás rendhagyó tárlatvezetést tart, de kerékpáros tárlatvezetésen (augusztus 13., szombat) és helytörténeti gyalogostúrán is részt lehet venni. (augusztus 6., szombat).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában