Találkozások

2022.08.20. 09:00

Műalkotások másolatait lehet lapozgatni a veszprémi belvárosban

A Kossuth Lajos utcán nyílt rendhagyó képzőművészeti kiállítás pénteken hazai kortárs alkotók munkáinak digitális másolataiból.

Marton Attila

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Találkozások című szabadtéri kiállítást a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) szervezte, a tárlat Balatonfüredről érkezett Veszprémbe. Dallos Krisztina, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros (EKF) kulturális projektmenedzsere köszöntőjében arról beszélt, a kiállítás összhangban van az EKF célkitűzéseivel, mert újszerű teret talál képzőművészeti tartalmaknak, és országosan ismert, valamint a régióban élő kortárs művészeket sorakoztat fel. Hozzátette, a tárlat az utcán kapott helyet, és ezzel közel viszi a művészetet a járókelőkhöz. Megjegyezte, a szabadtéri kiállítás összeköti a régió három települését is azzal, hogy Balatonfüred után előbb Veszprémben, majd rövidesen Balatonalmádiban lesz látható az anyag.

Nátyi Róbert művészettörténész, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánja felidézte, a tárlat anyagát korábban Szegeden és Budapesten is láthatták az érdeklődők. Elmondta, a tárlat egyik kiindulópontját egy 19. századi francia képzőművész, Honoré Daumier A nyomatok szerelmese című festménye adta, amelynek szereplője nyomatok fölé hajol, és metszeteket lapozgat. A kiállításon ugyanez történik: a látogató kedve szerint kiemelheti a dobozokból az alkotásokat, és átlapozhatja a neki tetsző műveket.

Nátyi Róbert művészettörténészFotós: Pesthy Márton/Napló

Hozzátette, a dobozokban található művek – festmények, grafikák, fotográfiák, installációk és plasztikák digitális másolatai – a 21. századi kortárs magyar képzőművészet keresztmetszetét adják. Az alkotók között a fiatal, feltörekvő művészektől a Kossuth-díjas művészekig nagyon sokan szerepelnek, míg a alkotásokon a fotórealizmustól a geometrikus absztrakcióig számos stílus köszön vissza. A kiállítás kurátora Sárkány Győző, a MAOE alelnöke, grafikus a pénteki megnyitón elmondta, közel kétezer alkotás másolata nézhető meg a szabadtéri tárlaton. A kiállítás augusztus 22-én, hétfőn délutánig tekinthető meg a veszprémi sétálóutcán, majd augusztus 23-25. között Balatonalmádiban a Szent Erzsébet ligetben lesz látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában