Zenés színház

2022.08.06. 10:00

Musicalek és operettek a pétfürdői művészeti táborban

Az Országos musical és operett kurzus gálakoncertjét a művészeti tábor zárónapján, augusztus 9-én tartják a veszprémi Hangvillában.

Napló

Fotó: Napló

Teljes energiával zajlanak a főpróbák a Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtárban, ismerős musical és operett daloktól hangos a park mellett épült kulturális közösségi tér. A háromhetes intenzív kurzus több területen nyújt fejlődési lehetőséget, biztosít művészi, technikai tudást a színházhoz kapcsolódó művészeti ágak iránt érdeklődő fiataloknak. A bentlakásos táborban mindezek mellett külön hangsúlyt kapnak a közösségi tevékenységek, játékok, a csoportban végzett alkotómunka.

A széleskörű oktatás megvalósításában a fiatalokat Szabó Szilvia énekművész, a kurzus művészeti vezetője segíti, aki a kurzus hangképző tanára. Közel tíz éve alkotótársa Lőrincz Máté táncművész, táncpedagógus, aki lendületes, humoros koreográfiáival járul hozzá a kurzus programjához. Endrész Ferenc, a Magyar Állami Operaház magánénekese az első felvonásban bemutatásra kerülő musical-színdarab szövegkönyvének alkotója, a darab rendezője. Társrendezőként csatlakozott a produkcióhoz Wéber Tamás, színész, aki az előadás fényeiért is felelős. Ruisz Rebeka énekművész, táncos szólót táncol az előadásban, és a nevéhez fűződik az operettműsor fergeteges kánkán koreográfiája is. Új terület a kurzuson a színészmesterség és drámajáték, valamint a beszédtechnika, melyben Halas Adelaida színművész, operettprimadonna segíti a gyerekeket, fiatal felnőtteket.

Az alkotótábor állandó tanárai, oktatói mellett a program részeként művészvendégek is érkeztek, így workshop vagy előadás formájában kaphattak még több tudást, szakmai ismeretet, művészi szemléletet a „kurzuslakók”. Bátori Éva, a Magyar Állami Operaház magánénekese, érdemes, kiváló művész előadása átfogó képet adott a művészként, emberként, tanárként, anyaként megélt tapasztalatairól, gondolatairól, érzéseiről, jövőbeli terveiről. Ebből a tudatosságból, bölcsességből bátorságot meríthettek a művészi pálya iránt érdeklődők. Kerényi Miklós Máté és Kardffy Aisha, a Budapesti Operettszínház művészei hasznos tanácsokkal látták el a táborozókat, amelyeket majd jól tudnak alkalmazni az előadás második felvonásában, amiben az operett műfaj kerül előtérbe.

Az egyesület táboraira sok a visszajáró, köztük Sipos Balázs, a kurzus „örökös tagja”, aki az egyik főszerepet játssza a fiatalokat megszólító és az őket érintő élethelyzeteket bemutató musicalben.

Az alkotók és a felkészítő művészek közösen lépnek színpadra a gálán, céljuk a minőségi művészi munka, az együttes élmény, az érzékenyítés, és az értékteremtés. Remélik, hogy a tizenhét éve fennálló kurzus továbbra is folytatódhat évente, és egyre többen csatlakoznak a programhoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában