Párducok selyemtafton

2022.08.27. 10:00

Párizsi hangulatú irodalmi divatszalont rendeztek Balatonfüreden

Rádöbbentem a világ nagy kifutóinál, hogy számomra sokkal fontosabb a balatonfüredi divatbemutató, mert itt megszólítanak az emberek az est után, nagyokat beszélgetünk, és egy jó közösség mindennél fontosabb, erről is beszélt Zoób Kati divattervező az irodalmi divatszalonban pénteken este, amelyen részt vett mások mellett Kontrát Károly országgyűlési képviselő, Bóka István polgármester és Gáspár Ákos helyi képviselő is

Kovács Erika

Zoób Kati és Juhász Anna az irodalmi esten

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Kattarzis Irodalmi Divatszalon művészetek szintézisét képviselő, nyolcadik estjén a macskát helyezte középpontba. 
A résztvevők előtt Zoób Kati divattervező, Juhász Anna irodalmár és Kiss Ferenc gyűjtő beszélgetett arról, mennyi mindent jelenthet, mennyi emléket idézhet fel, és mennyi művészeti ágat köthet össze egyetlen szó az ember életében. Az érdekes elmélkedésen, múltidézésen szóba kerültek a macskával kapcsolatos régi szólás-mondások, jelentésüket is próbálták megfejteni a jelenlévők. Firtatták például, honnan eredhet a macskakő és macskanyelv kifejezés, miért festett vajon Kleopátra magának mézzel, szénnel kikevert anyagból macskaszemet.
A beszélgetés alatt Kiss Ferenc gyűjtő a témához passzoló, régi plakátgyűjteményéből vetített ritka darabokat, és az alkalomhoz illő zongoramuzsikával is megajándékozta a jelenlévőket. Juhász Anna irodalmár hosszan sorolta az írókat, költőket, akik megosztották otthonaikat a macskával, illetve írtak is róla, mint Nemes Nagy Ágnes költő. 
Zoób Kati divattervező, aki stílszerűen egy macskasarkú, zöld színű cipőt viselt, azt mondta, esetében a macska a párducot jelenti, mely megjelent az esten bemutatott csodás darabokon is, így a selyemtafton, akár egy kitűző, egy motívum vagy egy lézerrel kivágott plexinyaklánc formájában. Felidézte gyermekkorát, ahonnan ered közelmúltbeli divatbemutatója témája, mely a 250 éve született Kisfaludy Sándor korát idézte meg, a költő tán legismertebb művével, a Himfy szerelmeivel. A divattervező Sümegen született, ahogyan Kisfaludy, ott járt a költő nevét viselő gimnáziumba, és rokoni szálak is fűzik a neves irodalmárhoz. Arra különösen büszke, hogy a modellek rendhagyó módon, kezükben egy-egy könyvvel sétáltak végig a kifutón, ezzel is jelezve divat és irodalom összhangját, szintézisét. 

Elhangzott, a szalonnak helyet adó galéria eleganciája, felszereltsége a világon bárhol, így New Yorkban, Monte-Carlóban is megállná a helyét, az est pedig a párizsi divatszalonok hangulatát idézte, ahol kellemes muzsika mellett beszélgettek divatról, a művészetek sokszínűségéről, a kultúráról. Mindemellett arról, hogy a múlt megismerése nélkül nincs jelen, így a hagyomány és a történeteink írják, határozzák meg az életünket. 
Az est illeszkedett a Magyar Kultúra magazin új rovatához, a Divatlexikonhoz, amelyben Zoób Kati divattervező hónapról hónapra egy-egy témakörhöz kapcsolódva osztja meg a gondolatait divatról és kultúráról. A vendégeket egyedi ruhakiállítás is fogadta a különleges esten, melyet a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatott. A vendégek bekapcsolódtak a közvetlen hangulatú beszélgetésbe, mások mellett Valker Viktor üzletember, a divattervező férje is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában