Nevükben is őrzik István emlékét

2022.08.12. 16:00

Szentkirályok Szövetsége – Települések örökségápoló találkozói

Huszonkét hazai és határon túli település tartozik a Szent Király Szövetséghez, melyet azok a községek alkotnak, amelyek nevükben is őrzik István király emlékét. Megyénkből Bakonyszentkirály, Királyszentistván és Szentkirályszabadja. Még 1996-ban írták alá együttműködésük hivatalos dokumentumát, így a legrégebbi ilyen jellegű szövetség, s valószínűleg ez adott ötletet, példát más hasonló szervezetek létrehozásához a nevükben más szentek emlékét őrző településeknek.

Rimányi Zita

Fotó: Rimányi Zita

Csillag Zoltán bakonyszentkirályi polgármester lapunknak elmondta, hogy idén is tartott szövetségük nemrégiben találkozót Szentkirályon, Kecskemét mellett. Ilyenkor eszmecseréket folytatnak a faluvezetők, kulturális seregszemléken vesznek részt küldöttségeik, egy-egy produkciót visznek magukkal énekkaraik, tánccsoportjaik, hogy jobban megismerjék egymás hagyományait. S rendre hangsúlyt kap az örökségápolás. 

Miért fontos Szent István király emlékezetének, szellemiségének ápolása? Csillag Zoltán szerint identitásunk miatt és mert múltunk része. Kereszténység, államalapítás – ő az a szent, akinek talán a legtöbbet köszönhetjük, állítja a faluvezető. Szavai szerint ezer év távlatából már nem dolgunk minden cselekedetét megítélni, azonban az biztos, hogy úgy találta meg a magyarok közös útját karizmatikus személyisége révén, hogy a sokféleség összefogására bíztatott. Nagyszerűsége, előrelátása, példamutatása ebben rejlik, és erre ma is szükség van – szögezte le. Halála előtt egyik utolsó tettekén az országot felajánlotta Szűz Máriának, ez ölt testet egy szép köztéri műben a bakonyi községben. Ezt ábrázolja a Kárpát-medencében egyedülálló módon a Bakonyszentkirály központi részén látható, 2001-ben készült szobor, amely Pogány Gábor Benő alkotása. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában