Kulturális látóút

2022.08.04. 17:30

Több mint ezren látogatnak Kiscsőszre három hónap alatt

Több mint ezren fordulnak meg Kiscsőszön a kulturális látóút sorozat keretében július és szeptember között.

Tóth B. Zsuzsa

A Látóút program résztvevői a működő kovácsműhelybe is bepillantást nyerhetnek

Forrás: egyesület

A programot az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület és a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) szervezte. Az Magyarország szinte minden térségét érinti, a kulturális látóút sorozat keretében Kiscsőszre ezer érdeklődő érkezik három hónap alatt. 
Az NMI kirándulásokat szervezett a közösségi élet szereplői részére, közösségszervezők, civil szervezetek tagjai vesznek részt az egynapos kirándulásokon. Különleges élmény mind a szervezők, mind a vendégek számára, ahogy az alig százlelkes falu újra és újra nyüzsgéssel telik meg. 
A házigazda egyesület és a helyi önkormányzat egész napos bemutató programmal várja a csoportokat, interaktív tárlatvezetéssel kalauzolják a vendégeket a település tematikus helyszínein, kiállítási terein, melyek együttesen alkotják az Élő Forrás Hagyományfalu kulturális életközpontját. Hangsúlyozzák, hogy nem egyszerűen múzeumi egységeket látnak, hanem folyamatosan igénybe vett, működő közösségi tereket, használatban lévő eszközparkot, a falusi gazdálkodásban elengedhetetlen háztáji állatokat, ezek tartási helyeit. 
Az egyesület öt, önállóan működő néptáncegyüttes működését teszi lehetővé a nemrég megépített Táncházban, amely padlásszintjén a Kárpát-medence magyarságának és nemzetiségeinek népviseleteiből álló kiállítást láthatnak a vendégek. A Hunyor Regionális Népi Kézműves Alkotóház ad otthont a Dunántúl legnagyobb szövőműhelyének, a fazekasműhelyt és a működő kovácsműhelyt is bemutatják, valamint az alkotóházat, amely szakköröknek és táboroknak ad helyet. A látogatók számára az egyesület mesterei interaktív foglalkozásokat tartanak. A falusi gazdálkodást bemutató udvarokban juhok, kecskék, szürke marhák, magyar lófélék, bivalyok, baromfik láthatóak és mindenki utazhat az ekhós szekéren. A helyi termékeket és kézműves remekeket értékesítő szatócsbolt szintén nagy érdeklődésre tart számot.

Az ekhós szekéren való utazás mindenki számára nagy élményt jelent
Forrás: egyesület

A program záróeseményeként közel kétórás gálaműsor keretében mutatkoznak be az egyesület művészeti közösségei. A Fláre Beás hagyományőrző cigányzenekar koncertje minden alkalommal hatalmas sikert arat, azt követően mindig a magyar néptáncé és népzenéé a főszerep a kiscsőszi néptáncos közösségek tagjai és az egyesülethez közel álló előadóművészeknek köszönhetően.
A program célja bizonyítani, hogy az értékes kultúra meghonosítható az elhagyatottnak tűnő falusi világban is, sőt új utakat nyithat a falusi társadalomfejlesztés és gazdaságfejlesztés területén. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában