Még több levegőt! Még több békét!

2022.08.24. 17:30

Veszprémben mutatják be Lezsák Sándor tragikus komédiáját

Hogyan lehet túlélni a háborút, ez a témája Lezsák Sándor Nyolcvan vödör levegő című tragikus komédiájának, melyet a Veszprémi Petőfi Színház és a budapesti Márai Színház koprodukciójában mutatnak be a játékszínben.

Balla Emőke

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Lezsák Sándor író, költő a darab szerdai, a Veszprémi Petőfi Színházban tartott olvasópróba előtti sajtótájékoztatón elmondta, évekig készült rá, de egy éjszaka alatt írta meg a drámát, ami 1988-ban jelent meg. A történet szerint egy alföldi tanyán élő paraszt házaspár bunkert épít magának a kút oldalába, öt és fél méter mélyen. Az ajtó ólomlemezekkel védett, légmentesen zárható, egy külső vaslétrán lehet a felszínre kijutni. A pár folyamatos készültségben van, az ellenség bárki lehet. Az írót már a hetvenes évek végén is foglalkoztatta a téma, hogyan, milyen túlélőcsomaggal lehet átvészelni egy háborút, mennyi az esélye a túlélésnek. Úgy véli, műve most különösen időszerű.

Fekete Péter korábbi kulturális államtitkár szerint jelentős műveknek nem kell aktualitás, a rendező munkája nyomán válik azzá. A darab bemutatásának ötlete még jóval a háború kitörése előtt, a Covid idejében született meg, de a mostani helyzet nagyobb hangsúlyt ad neki. Ma még jobban vágyjuk a békét, a levegőt. A kamaradrámát első ízben a Térszínház játszotta, a zalaegerszegi Nyílt Fórum 1988-ban mutatta be, majd 1989-ben a Hevesi Sándor Színház. Most egy frissen induló teátrum, a Márai Színház és a Veszprémi Petőfi Színház koprodukciójában jön létre az előadás. Vass Anna, az intézmény igazgatója közölte, a Márai Színház fő célkitűzése a vidéki kőszínházak válogatott darabjait elvinni Budapestre, a színészeket megismertetni a fővárosi közönséggel. 

Oberfrank Pál, az előadás rendezője úgy fogalmazott, nagy megtiszteltetés a színház számára, hogy bemutathatják Lezsák Sándor darabját. Ez egy jól megírt, nagyszerű és mellbevágó mű, egyre erősebb a valóságtartalma. Azt mondta, az abszurdot is realistán, őszintén kell játszani, nem szabad vicceskedni. Hívő emberként bízik benne, hogy a sok szörnyűség, a háború elmúlik, Isten nem tesz több terhet ránk, mint amit el bírunk viselni. Most különösen nagy szükség van arra, hogy társulatban létezzünk, egymásba kapaszkodjunk, elfogadjuk, tiszteljük a másikat. 

A kétszemélyes kamaradarabban ő alakítja az öregembert, Módri Györgyi az öregasszonyt, a premier október 8-án lesz a Latinovits–Bujtor Játékszínben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában