Könyvbemutató

2022.09.19. 12:00

1956-ra és a kommunizmus áldozataira emlékeztek Lovason

A Stefanovszky-házban rendezte vasárnap legutóbbi könyvbemutatóját a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet, amikor vitéz Harmati Miklós badacsonyi lokálpatrióta, költő 1956 – visszaemlékezések, elbeszélések című kötetét ismerhették meg az érdeklődők.

Napló

Pintér Kornél, a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet országos elnöke köszöntötte a megjelenteket és bemutatta a szerzőt, aki átélte Szeged 1956-os invázióját, majd a forradalom eltiprása után, már 13 évesen megismerte a karhatalmisták kíméletlen módszereit. Ezek az élmények Harmati Miklós egész életét meghatározták. Badacsonytomajra költözésüket követően borászként, több cikluson keresztül önkormányzati képviselőként, a múlt értékei iránt elkötelezett lokálpatriótaként is tett környezetéért, életteréért.
2004-ben megjelent Badacsonyi tavasz és a 2010-es Új napszámoshoz című verseskötetét követően döntötte el 1956-os visszaemlékezéseinek és családja, rokonsága kommunista diktatúra alatti szenvedéstörténetének papírra vetését. Harmati Miklós számos saját költeményét felolvasta, de felelevenítette emlékeit az 1997-ben elhunyt Kecskési Tollas Tibor költőről, az 1956 utáni magyar emigráció meghatározó alakjáról, a Münchenben kiadott Nemzetőr főszerkesztőjéről is néhány versének felidézésével.
A jelenlévők néma főhajtással adóztak a napokban 85 esztendős korában elhunyt Wittner Mária 56-os szabadságharcos, egykori halálraítélt, a Fidesz korábbi országgyűlési képviselője, valamint a nyáron 88 esztendősen örök nyugalomra tért Trencsényi László Corvin-közi szabadságharcos, az 1956-os Magyarok Világszövetsége elnökének emléke előtt.

Pintér Kornél és Harmati Miklós a bemutatón
Forrás: Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet

A rendezvényen Juhász Antal versmondó előadásában elhangzott Szarka János 56-os szabadságharcos, egykori halálraítélt Parancsnok úr című verse is, melynek szerzője összesen 18 esztendőt töltött a kádári diktatúra börtöneiben. 
Pintér Kornél külön megemlékezett a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet lovasi rendezvénysorozatának helyet biztosító Stefanovszky-ház egykori, tragikus sorsú  tulajdonosairól, Lovasi Jenő magyar királyi főhadnagyról, az 56-os Nemzeti Forradalmi Bizottság elnökéről és feleségéről, Stefanovszky Magdolnáról, akiknek unokája, Kovács Mária Györgyi 2019-ben visszavásárolta családjuk hajdanvolt ingatlanját. Lovasi Jenő születésének 111.  évfordulója előtt  tisztelegve a bemutató végén megkoszorúzták 2021. szeptember 18-án állított emléktábláját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában