Kreatív

2022.09.03. 16:20

Ajkán állították fel az ország első olvasókabinját

Csingervölgy városrész határában, a természetjárók és kirándulók által gyakran látogatott szép környezetben állították fel az ország első olvasókabinját a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kreatív építész Studio B kurzus master első évfolyamos hallgatói.

Tisler Anna

Forrás: Cernák Róbert

Baló Dániel építész, egyetemi oktató kérdésünkre elmondta, hogy az egyéves kurzus keretein belül az első félévben kis csapatokban dolgozva terveztek különböző kabinokat, amelyek közül az Európa kulturális fővárosa (EKF) program képviselői és a tanárok közösen választottak egyet. A kiválasztottat a második félévben kiviteli terv szintűre dolgozták ki úgy, hogy már a szükséges anyagokat is meg tudták rendelni.  Az öt méter magas, 150 centiméter széles, hat méter hosszú úgynevezett bivakszállással kombinált olvasókabinhoz több köbméter fenyő fűrészárut használtak fel. 

Bivakszállásból, amely nem hagyományos értelemben vett szálláshely, ugyanis nincs víz vagy villany, se berendezés, mindössze arra alkalmas, hogy hálózsákban vagy polifoamon eltöltsenek benne egy éjszakát a túrázók, már több áll az országban; a csingervölgyi annyiban egyedi, hogy a belső tér egyben könyvtár funkciót is kapott.

Forrás: Cernák Róbert 

Az építmény nyolc darab talajcsavaron áll, a kabin elülső, fedett-nyitott részébe be lehet ülni, gázmelegítőn teát készíteni, ételt melegíteni. A hátsó részben kényelmesen elfér egy felnőtt hátizsákkal, a másik két, emeletes ágyhoz hasonló szinten, ahova a beépített létrán lehet feljutni, szintén pihenhet egy-egy ember. A szerkezet két egymás felé fordított könyvespolc is egyben, a belső tér padlótól plafonig könyvekkel telik majd meg. A kabin becsületkönyvtár elvén is működhet majd: a könyveket el lehet vinni, elolvasás után visszavinni, megtartani, vagy akár másikat vinni helyettük. Az erdő szélén, gyönyörű természeti környezetben levő építmény alkalmas a világ zajától való elvonulásra, kisebb baráti összejövetelre, meditációra. Az olvasókabin elkészítésére a Kristály-völgy Egyesület pályázott, amelyre az EKF 2023 programtól kaptak támogatást. Ajka Város Önkormányzata a terület biztosításával nyújtott támogatást a projekt megvalósításához. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában