Mindig a hazát védték és szolgálták

2022.09.27. 11:00

Az Altisztképzés másfél évszázada címmel nyílt kiállítás a Thury-várban

– Idén 150 éves a Honvéd Altisztképzés. Sokan talán felkapják a fejüket: valóban már ilyen régóta létezne az altisztek képzése?

Szabó Péter Dániel

Fotó: Szabó Péter Dániel

Jogos a meglepődés, hiszen a másfél évszázad úgy telt el, hogy nagyon sokáig nem is tudtuk, hogy mindaz, amit az altiszti – vagy korábbi nevén a tiszthelyettesi – lét és az arra felkészítő képzés jelentett nekünk, katonáknak, ilyen régóta létezik. Azt hiszem, nem lehet elégszer megköszönni Kollár László főtörzszászlósnak azt a munkát, amit az altisztképzés történetének felkutatására szánt, és aminek az eredményeképpen létrejöhetett ez a kiállítás – kezdte köszöntőjét az összegyűlt katonák és kadétok, valamint a megjelent érdeklődők előtt Gervai János főtörzszászlós. 

Az MH BHK vezénylő zászlósa hangsúlyozta, ha altisztekről beszélünk itt, Veszprém közelében, akkor Jutas megkerülhetetlen fogalom. 

– A Jutasi Altisztképző és az általa megteremtett szellemi örökség nagyságát várpalotaiként legjobban a Baglyas-heggyel tudnám érzékeltetni. Ahogy a Baglyas-hegy uralja a város látképét, és ahogy a legtökéletesebb kilátást biztosítja a városra a hegy, úgy magasodik előttünk a jutasi altisztképzés története és hagyománya – mondta el a főtörzszászlós, majd hozzátette Várpalota kapcsán egy fontos altiszti kötődést mindenképp meg kell megemlíteni. 1975-től a rendszerváltásig a város volt az otthona a tüzértiszthelyettes-képzésnek. Jó néhány, a településen végzett altiszt szolgálja még ma is hazánkat. 

A folytatásban a vándorkiállítás összeállítója és a hazai altisztképzés történetének kutatója, Kollár László főtörzszászlós mutatta be a tárlat gazdag anyagát. Az MH Altiszti Akadémia kiemelt zászlós oktatója hangsúlyozta: az altisztek büszkék lehetnek történelmükre, és hagyományaik továbbadásával garantálhatják a jövőjüket is. – A honvéd altisztek mindig is a hazát védték és szolgálták, az a legkevesebb, hogy megőrizzük az emléküket az utókor számára – húzta alá. 

Az Altisztképzés másfél évszázada című kiállítás szeptember 30-ig látható a Thury-vár Lovagtermében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában