Előadás rendhagyó térben

2022.09.07. 14:00

Fabacsovics Lili és Józsa Tamás darabját mutatták be a Lovassy-gimnáziumban

Saját zenés előadással tért vissza alma materébe két egykori lovassys diák a napokban.

Marton Attila

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Hogyan írjunk happy endet? című darabot a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program Rendhagyó terek elnevezésű színházi sorozatában tartották meg. A programsorozat elnevezéséhez hűen az előadás különleges térben, a Lovassy László Gimnázium tornacsarnokában volt látható. A helyszínválasztás nem véletlen: az előadás írója, Fabacsovics Lili és zeneszerzője, Józsa Tamás egyaránt a gimnáziumban végzett, sőt, osztálytársak voltak. A középiskola befejezése után Lili a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, Tamás a Zeneakadémián tanult tovább. 
A fiatal alkotóknak a Hogyan írjunk happy endet? című darab egyfajta vizsgaanyaga lett. Bár a premiert korábban tartották, az eredeti előadást némileg átdolgozva és részint új szereplőgárdával mutatták be a Lovassy tornacsarnokában telt ház előtt. A darab a mai huszonévesek élethelyzetébe enged betekintést: mindannyian boldogságra vágynak, de az ahhoz vezető utat nehezen vagy sehogy sem találják. Bizonytalanok a döntéseikben, leginkább csak sodródnak az eseményekkel, sorsukat pedig gyakran a véletlenek alakítják. 
A humorral is fűszerezett zenés darabban a Variart Ensemble kamaraegyüttes működött közre Gulyás Gergely vezényletével. A zenekar néhol csak aláfestő zenét játszott a párbeszédekhez, de az előadás kiemelt pontjain énekes betétdalok hangzottak fel. Az ötszereplős előadásban Georgita-Tenki Dalmát, Jenővári Miklóst, Baki Dánielt, Litauszky Lillát és Georgita Máté Dezsőt láthatta a közönség. 

A VEB2023 EKF Rendhagyó terek sorozatában idén júniustól 2023 decemberéig minden hónap egyik keddjén láthat színházi előadást a közönség a legkülönbözőbb helyszíneken, például erdőben vagy piacon. Októberben a Kabóca Bábszínház egy gasztroszínházzal jelentkezik: a Betyárok ideje című kísérletező darab a Folly Arborétumban lesz látható. Novemberben az Élőkép Színház képzőművészet formanyelvén megjelenő előadása érkezik Veszprémbe, míg decemberben a TÁP Színház Roletti című előadása zárja az idei évi programot az Expresszóban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában