Kultúra

2022.09.06. 20:00

Gazdag programmal készül az őszre a Művészetek Háza

Többek között új képzőművészeti, fotó és kerámiakiállítás, felolvasóestek és előadások is színesítik a Művészetek Háza Veszprém őszi programkínálatát.

Marton Attila

Áfrány Gábor, Dohnál Szonja, Kilián László, Grászli Bernadett, Herth Viktória, Dallos Krisztina Fotó: Pesthy Márton/Napló

A részletekről az intézmény munkatársai számoltak be kedden. Grászli Bernadett igazgatónő elmondta, szeptemberben két országos rendezvénysorozathoz is kapcsolódnak: szeptember 17-én és 18-án a Kulturális örökség napok részeként Kóródy László a Teguláriumról és a téglagyűjtemény új szerzeményeiről tart előadást, míg a Dubniczay-palotában Herth Viktória művészettörténész tart tárlatvezetést. A két nap során a Művészetek Háza valamennyi kiállítótere ingyenesen lesz látogatható. Az intézmény először csatlakozik a Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű rendezvényhez szeptember 24-én és 25-én: szombaton három új kiállítást nyitnak meg, másnap múzeumpedagógiai foglalkozással várják az érdeklődőket. Herth Viktória elmondta, idén október 4. és november 27. közötti hétvégéken rendezik meg 13. alkalommal a Csendnapokat. A megszokott programok – csendséta, erdőfürdő – mellett idén először a Káli-medencében tartanak csendkóstolót. A program részeként Hieronymus Boschról Németh István művészettörténész, Kassák Lajosról Hegyeshalmi László képzőművész tart előadást. 

Dohnál Szonja galériavezető elmondta, Konstelláció címmel nyílik kerámiakiállítás szeptember 24-én, szombaton a Dubniczay-palotában. A tárlaton hat kortárs kerámiaművész legújabb alkotásai – dizájn és használati tárgyak – lesznek láthatók. A design hét keretében október 15-én a kerámiakiállítás kísérőprogramjaként food-design workshopot tartanak Góg Angéla vezetésével, amelyen a japán teaszertartással lehet megismerkedni. Kilián László irodalmi programigazgató kiemelte, szeptember 10-én és 24-én az Olvasólámpa felolvasóestjeire várják a látogatókat: az első alkalmon Mezey Katalin Kossuth-díjas költő, a másodikon Villányi László József Attila-díjas költő lesz a vendég. A Csendnapok sorozatban november 20-án, vasárnap az Odalökött költészet veszprémi slam poetry csoport tart estet Örkény – csend címmel. 

Fotós: Pesthy Márton/Napló

Áfrány Gábor médialabor-vezető, kurátor a Művészetek Háza fotóművészeti programját ismertette: október 29-én, szombaton Úton levés címmel nyílik kiállítás a tavalyelőtt elhunyt Kovács Endre experimentális munkáiból a Csikász Galériában. Az őszi programok közül többet az Európa Kulturális Főváros (EKF) program támogat. Dallos Krisztina, a Veszprém-Balaton 2023 EKF kulturális projektmenedzsere arról beszélt, képzőművészeti programjuk célja, hogy bemutassák a térségben élő alkotókat, és láthatóbbá tegyék őket a kulturális évadban, emellett nemzetközi rezidenciaprogramot indítottak, amelyben külföldi alkotókat látnak vendégül. A várban folyó építési munkálatok miatt a Művészetek Háza kiállítóterei csak szombaton 13 és 21 óra, valamint vasárnap 10 és 20 óra között tartanak nyitva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában